De randweg bij Haps waar onder de funderingen en het wegdek de Romeinse vondsten weer zijn verdwenen.
Volledig scherm
De randweg bij Haps waar onder de funderingen en het wegdek de Romeinse vondsten weer zijn verdwenen. © BAM

Vondst tien Romeinse woningen en gouden ring in Haps geheim gehouden

HAPS - Tijdens archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de aanleg vorig jaar van de randweg rond Haps, zijn in de bodem ruim tien huisplattegronden en resten van negen bijgebouwen gevonden. Tevens zijn er een glazen Romeinse kraal en een gouden ring gevonden.

Quote

Er zitten enkele zeer opvallende vondsten bij zoals Mar­ne-aardewerk uit de IJzertijd, en een Romeinse gouden ring.

Channa Cohen Stuart, adviseur archeologie van de gemeente Cuijk

De vondsten werden angstvallig geheim gehouden en zijn nu pas bekendgemaakt, nu allerlei funderingen in de grond weer bedekt zijn met een dikke laag zand en asfalt.

,,Je kan het niet hebben dat het hier ineens ontzettend druk zou worden met mensen met metaaldetectoren. Het zou levensgevaarlijk zijn met al die grote machines waar we mee werken’’, zegt Jeffrey van der Putten, manager bij BAM.
Volgens Channa Cohen Stuart, adviseur archeologie van de gemeente Cuijk, kunnen zeven huisplattegronden in de Romeinse tijd worden geplaatst.

Vier huizen zijn zeker niet uit dezelfde tijd, aangezien de gevonden resten plattegronden over elkaar heen liggen.

Ring

Het grootste deel van de vondsten bestaat uit aardewerk, beschrijft Cohen Stuart. ,,Er zitten enkele zeer opvallende vondsten bij zoals Marne-aardewerk uit de IJzertijd, een Romeinse glazen kraal en een Romeinse gouden ring. In de komende maanden zullen de vondsten worden geanalyseerd en uitgewerkt, zodat ze meer kunnen vertellen over het leven in en om Haps in de Romeinse tijd’’, zegt Cohen Stuart.

De vondsten uit de verre historie hebben bij de aanleg van de randweg niet tot vertraging geleid. Ook de vondst niet van een ijzerkleurige laag op het traject waar de nieuwe provinciale weg moest komen. ,,IJzererts. Dat was heel bijzonder dat we dat tegenkwamen’’, zegt Aschwin Groep, projectmanager van de provincie Noord Brabant. ,,Want voor zover bekend was er in Nederland nooit ijzerwinning geweest. Deze sporen kwamen ontegenzeggelijk uit de IJzertijd.’’

Nog meer

Van der Putten sluit niet uit dat er rond de weg nog veel archeologisch materiaal in de grond zit. ,,Wij hebben alleen gekeken in het tracé van de weg. Alles wat gevonden is, is zorgvuldig opgeslagen of gedocumenteerd. Daarna is de weg er overheen aangelegd.’’

In Cuijk werden de afgelopen maanden bij de herinrichting van de Grotestraat al diverse vondsten gedaan uit de Romeinse tijd.  

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland