De randweg bij Haps waar onder de funderingen en het wegdek de Romeinse vondsten weer zijn verdwenen.
Volledig scherm
De randweg bij Haps waar onder de funderingen en het wegdek de Romeinse vondsten weer zijn verdwenen. © BAM

Vondst tien Romeinse woningen en gouden ring in Haps geheim gehouden

HAPS - Tijdens archeologisch onderzoek, voorafgaand aan de aanleg vorig jaar van de randweg rond Haps, zijn in de bodem ruim tien huisplattegronden en resten van negen bijgebouwen gevonden. Tevens zijn er een glazen Romeinse kraal en een gouden ring gevonden.

13 reacties

 • Anonymous

  4 jaar geleden
  En Nederland heeft zo de mond vol van NL identiteit en inburgeringscursussen, maar heeft geen weet en wil niet weten waar zij vandaan komen , noch wie we zijn of zullen worden. Typerend! Kijk toch eens wat verder vooruit... over 50 jaar rijden er helemaal geen auto's meer...
 • AWM Robben

  4 jaar geleden
  .....psssssttttt: het schijnt dat het alweer drukker aan het worden is in Haps zelf, ligt het aan de inrichting vd randweg???
 • T1plotseling

  4 jaar geleden
  ....bedankt. Het schiet me net weer te binnen. Dat erts ging naar ULFT, als ik het goed heb; ik dacht voor kachels, o.i.d. Ook meen ik dat er erts gewonnen is ten westen van Mill, maar dat weet ik niet meer zeker. WEL dat er  in Uden, in de nieuwe wijk Germenzeel en omgeving, enorm veel ijzer bijna aan de oppervlakte zit. Hier en daar kreeg je geen schop in de grond! 
 • MartenvandenOever

  4 jaar geleden
  Daar weten wij erg veel van, ik ken nog de tijd dat het ronde IJzerbroekse werkhuisje er nog stond, 4,50 meter doorsnee en opgetrokken uit schollen IJzersteen, een soort Leisteen waarvan ze een rond huis hadden gebouwd om hun gereedschappen op te bergen en te schaften tegen de regen en ander winterweer. Dit stond op het veld waar een Infobord hierover staat aan de IJzerbroekseweg in Sint Hubert, met de foto erop.
 • NulTachtig

  4 jaar geleden
  Alle vondsten zijn veilig gesteld, opgeslagen e/o gedocumenteerd.Wat is er dus verloren gegaan? 

Maasland