Volledig scherm
Het gesloopte kasteel van Ravenstein, met op de achtergrond de Luciakerk. © Brabant Bekijken

Vrijstaat claimt 34 miljoen voor gesloopt kasteel Ravenstein

RAVENSTEIN - De vier partijen die in Den Haag onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering moeten in hun plannen rekening houden met een forse schadeclaim vanuit Ravenstein. De Landsraad van de Vrijstaat Land van Ravenstein heeft een claim van bijna 34 miljoen euro via formateur Gerrit Zalm op tafel gelegd.  Een kopie van de brief is aan het Brabants Dagblad gestuurd. 

'In 1818 besloten de Hollanders het kasteel in de stad Ravenstein, in 1360 gebouwd door de Limburgse ridder Walraven van Valkenburg, te slopen. Deze destructieve daad veroorzaakt tot op de dag van vandaag grote materiële en geestelijke nood', schrijft schout Martin Jan van Mourik. 

De Landsraad van de vrijstaat heeft bij de brief een officieel taxatierapport gevoegd van Coolen Consultancy in Den Bosch. Dit bureau raamt de materiële schade alleen al op een kleine 34 miljoen euro. Coolen berekent de herbouw van het kasteel op 9,5 miljoen, de gederfde entreegelden op 7,2 miljoen en de gemiste horeca-inkomsten op 16,7 miljoen. 

Die laatste post is als volgt onderbouwd: 'Berekend op basis van de gemiddelde behoefte van een toerist na een bezoek aan een kasteel. Hierbij is koffie met appelgebak genomen als ondergrens, de aanschaf van een souvenier als tussengrens en het naar binnen werken van vier glazen Bolwerck 8 als bovengrens.' 

Maasland