Volledig scherm
De raadzaal in Grave. De nieuwe coalitie zal het er moeten doen zonder de VVD. © Ed van Alem

VVD ziet af van deelname aan coalitie Grave

GRAVE - De VVD in Grave ziet af van deelname aan een coalitie met de LPG en het CDA. Dat liet de fractie maandagavond weten in een verklaring. Vorige week zei LPG-aanvoerder Rick Joosten nog dat er een coalitie met de drie partijen gevormd zou worden. 

Quote

Wat ons betreft was de uitspraak van Rick Joosten te voorbarig

VVD Grave

,,Deelname aan de coalitie doet geen recht aan de verkiezingsuitslag'', zegt VVD'er Huub Linders. De VVD zakte terug naar nog maar één raadszetel. De fractie had er twee en met de zetels van Frans Smulders van Trots Liberaal Land van Cuijk, die zich bij de Graafse VVD voegde, feitelijk drie zetels. Rob Bannink is nu de enig overgebleven liberaal in de Graafse raad. 
Afgelopen vier jaar maakte de VVD deel uit van de coalitie in Grave en had het in de persoon van Jeroen Joon een wethouder in het college. 

'Wat ons betreft was de uitspraak van Rick Joosten te voorbarig. Ondanks dat de coalitie gevormd zou worden met onze voormalige coalitiegenoten, heeft de verkiezingsuitslag wel wat voeten in de aarde gehad. De politieke verhoudingen zijn behoorlijk anders komen te liggen en bovenal de Lokale Partij Grave, maar ook het CDA hebben van het succes van de afgelopen periode en van de verkiezingsbeloften die ze gedaan hebben, de meeste vruchten geplukt. Samen vormen ze een royale meerderheid in de raad (9 zetels). Voor de VVD past met slechts één zetel vooral eerst bescheidenheid, de kiezers hebben immers gesproken.'

Standpunten

'Voor de Graafse VVD is het na deze teleurstellende verkiezingsuitslag tijd om de rug te rechten', laat de fractie weten. 'Naar onze mening komen onze standpunten beter voor het voetlicht door hiervoor de verbinding te zoeken met de hele gemeenteraad en het lokale belang telkens voorop te blijven zetten en daarbij passende coalities te zoeken.'

De VVD liet zich bij het nemen van deze beslissing ook leiden door de uitslag van de opiniepeiling die tijdens de gemeenteraadsverkiezing werd gehouden. 'We kozen primair voor een zelfstandig Grave, maar de uitkomst van de opiniepeiling zou daarbij voor de VVD een belangrijke raadgever worden. Deze uitkomst was minder overtuigend dan verwacht en zal bij toekomstige besluitvorming op dit punt voor de VVD een belangrijke afweging vormen.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
 1. Waar was aartsbisschop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis
  PREMIUM

  Waar was aartsbis­schop Eijk tijdens wijding bisschop Harrie Smeets? In het ziekenhuis

  ROERMOND / UTRECHT - Tijdens een bijzondere viering vond zaterdagochtend de wijding van Harrie Smeets tot de nieuwe bisschop van bisdom Limburg plaats. Vijfentwintig bisschoppen uit Nederland, Duitsland, India en België waren getuige van deze bijzondere wijding. Aartsbisschop Wim Eijk, de hoogste rooms-katholieke geestelijke in Nederland, zou deze wijding eigenlijk moeten uitvoeren. Maar hij was er op deze dag niet bij. Waar was kardinaal Eijk?
 2. Verdachten illegale vogelhandel uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  Verdachten illegale vogelhan­del uit Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek blijven ontkennen

  DEN BOSCH / BOXMEER - De verdachten van het illegaal vangen, verhandelen en kopen van beschermde vogels in Beugen, Heijen, Boxmeer, Oeffelt en Milsbeek in 2014, ontkenden deze week bij het gerechtshof in Den Bosch fel dat ze iets verkeerd hadden gedaan. ,,Ik heb bekennende verklaringen onder druk afgelegd”, stelde een 59-jarige man uit Afferden. De rechtbank had hem een celstraf van 8 maanden opgelegd, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.
 3. Celstraf voor minderjarige asielzoeker die jongen neerstak in azc Grave

  Celstraf voor minderjari­ge asielzoe­ker die jongen neerstak in azc Grave

  DEN BOSCH/ GRAVE - Een 17-jarige vluchteling uit Eritrea stak op 10 juni 2018 een medebewoner van het asielzoekerscentrum in Velp bij Grave meermalen met een mes in de buik, diens zij en in het been. De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de jongen voor een poging tot doodslag tot 12 maanden ‘jeugddetentie’, waarvan de helft voorwaardelijk. De Eritrese man komt ook onder toezicht van de jeugdreclassering te staan.

Maasland