Volledig scherm
Twee jonge bevers voor een burcht in het Ossermeer, bij Oss. © Rood Rogier

Waterschap Aa en Maas 'pest' de bever weg bij overlast

LAND VAN CUIJK - Bevers doodschieten, zoals in Limburg, is in Brabant nog niet aan de orde. Maar de hinder groeit. In 2017 greep waterschap Aa en Maas viermaal in.

Volledig scherm
© SugarDiek

Vier keer vond Aa en Maas het welletjes vorig jaar, met de bever. Het beest mag naar hartelust stoeien in de Brabantse beken maar moet geen dammen bouwen waar de mens dat niet wil. En al helemaal niet in dijken graven. Dan grijpt het waterschap in.

,,Drie keer hebben we zo'n dam verwijderd", biecht de woordvoerster op. ,,En eenmaal is een hol dicht gestopt." Dat was telkens in het Land van Cuijk. In Den Bosch, Oss (bevers in Maasoevers en Ossermeer) en Bernheze (Aa) hoefde het waterschap niet corrigerend in actie te komen.

Ingrijpen gebeurde in heel Brabant vorig jaar vijf keer, tegen eenmaal in 2016. Na het aantal bevers stijgt nu ook de hinder.

Regels

Bij een ingreep volgen waterschappen de regels van de provincie. Door bijvoorbeeld dammen af te breken, proberen waterschappen het beschermde beest weg te pesten. William de Kleijn uit Herpen, bestuurder van Aa en Maas, spreekt liever van 'kietelen': ,,Daar redden we het nog prima mee. Het is wel de vraag of dat zo blijft als de beverpopulatie elke drie jaar verdubbelt. In provinciaal overleg zijn daarover al eens zorgen geuit.''

Schieten

In de Brabantse regels is vangen en verplaatsen nu het maximale dat kan worden gedaan. Doden staat er niet in. Waterschap Limburg ging vorige maand wel over tot het schieten van overlast gevende bevers. Die hadden er voor tonnen aan schade aangericht. Er zitten in Limburg inmiddels zo veel bevers, dat wegvangen en verplaatsen volgens het waterschap daar geen optie is.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    Bermen langs 1e en 2e Stichting mogelijk beter met betonsloof

    OPLOO - De kans bestaat dat langs de Eerste en de Tweede Stichting in het buitengebied van Oploo de berm wordt versterkt met een betonsloof. Dat is een parallelle rand langs de rijbaan van gewapend beton. De gemeente Sint Anthonis overweegt deze oplossing te kiezen voor de bermversteviging als goedkopere variant. In heel de gemeente worden gevaarlijke bermen met gasbetonstenen verbeterd. Daarvoor is één miljoen euro gereserveerd. Inmiddels is van dat bedrag 665.000 euro verspijkerd.

Maasland