Plezier op de ijsbaan in Cuijk, begin dit jaar. Voorlopig de laatste keer geweest.
Volledig scherm
Plezier op de ijsbaan in Cuijk, begin dit jaar. Voorlopig de laatste keer geweest. © Theo Peeters

Wie zorgt er straks wel voor een ijsbaan in Cuijk?

CUIJK - De gemeente Cuijk voelt zich niet geroepen de organisatie van de ijsbaan in Cuijk rond kerst op zich te nemen. ,,Omdat de organisatie van evenementen geen ‘core business’ is van een gemeente’', aldus een woordvoerder.

Vorige week werd duidelijk dat het bestuur onder leiding van Frans Bus het na elf jaar genoeg geweest vindt. Bus hoopt dit jaar 75 te worden en wil niet langer de kar trekken. Daarmee komt er - vooralsnog - een einde aan elf jaar Cuijk on Ice op het Louis Jansenplein.

Forse claim

Het gemeentebestuur van Cuijk vindt het ‘erg jammer’ dat de stichting Cuijk on Ice besloten heeft te stoppen. ,,Maar wij begrijpen dat de organisatie van zo’n groot evenement een forse claim legt op de privésfeer van mensen. Zeker als er vooral in de feestdagenperiode een beroep op tientallen vrijwilligers wordt gedaan. Daarvoor hebben wij altijd enorm veel respect gehad. Dat is vrijwilligerswerk met een hoofdletter V.’’

Geen subsidie

De gemeente zal, zegt ze, Cuijk on Ice bij een eventuele doorstart op dezelfde manier ondersteunen als de afgelopen elf jaar. Subsidie gaf Cuijk niet. ,,Er waren met de stichting wel afspraken gemaakt over een beperkte garantstelling, mocht de exploitatie tegenvallen. De stichting heeft hierop overigens nooit een beroep hoeven doen.’'

Mochten anderen de organisatie van het ijsfestijn willen overnemen, kan dat evenement in december en begin januari gewoon op het Louis Jansenplein gehouden worden. 

Herinrichting centrum

Dit plein gaat in het najaar wel op de schop voor onder meer nieuwe bestrating en straatmeubilair. Deze werkzaamheden duren tot in het begin van het nieuwe jaar. ,,Maar bij de herinrichting van het centrum is rekening gehouden met een ijsbaan op het Louis Jansenplein in de maanden december en januari’', aldus de woordvoerder.

Maasland