Volledig scherm
De Carnaval begon al vroeg in Mill, in de hele gemeente komen alle die-hard carnavalisten naar het feest. Prinsenbal, liedjesavond etc.Bij de Germen trapte "Brabants Bont" af met de liedjes. © Ed van Alem

11e van de 11e begint dit jaar twee dagen eerder

MILL - De fans hebben er maandenlang op gewacht, maar eindelijk was het zaterdagavond zover: het carnavalsseizoen is weer geopend. De paarden staan opnieuw in de gang en de vraag naar bananen wordt groter, al zijn radijsjes een stuk minder populair. 

De kritische carnavalsvierder moet alleen nog heel even wachten, want de officiële opening is pas maandag om 11.11 uur.  

Toch hebben verschillende gemeenten dit weekend al Carnaval gevierd. Zo ook in Mill. ,,Wij vieren het altijd in het weekend het dichts bij 11 november’’, zegt Francy Coppens van de Millse carnavalsvereniging Ut Gérmelaand.

,,Dat is overal om ons heen zo afgesproken. Bij ons heet het de Blèravond. Dan treden verschillende carnavalsbands op, zoals Brabants Bont.’’ Al draait de avond eigenlijk maar om één ding: wie is de nieuwe Prins Carnaval?  

Prins Carnaval?

In Mill is er geen sprake van één Prins Carnaval, maar een prinsenpaar. Gisteravond werd bekend dat Prins Robert I en Prinses Marloes mogen heersen over  ‘t Gérmelaand. ,,Zij staan één jaar lang samen centraal. Maar daarna mag alleen de prins aansluiten bij de groep ex-prinsen. Dat is eigenlijk onze Raad van Elf’’, zegt Coppens.

In Cuijk bij de Nölers is Prins Mark één jaar de baas. Hij wordt bijgestaan door adjudant Dries. Hij heeft het minder makkelijk dan Prins Arie Nabbe van BCV de Geitenbok Boxmeer. Deze prins heeft namelijk twee adjudanten: zoon Jesse Nabbe en Fons Schaminee. 

Vrijwilligerspenning

In Vianen was het een extra bijzondere Carnavalsavond. Niet alleen omdat De Heimussen een nieuwe prins hebben: Jesse Giesbers én adjudant Gertwin Giesbers. Er werd ook iemand in het zonnetje gezet, namelijk René Hendriks uit Vianen. Hij werd onderscheiden met een vrijwilligerspenning van de Gemeente Cuijk. 

Hendriks is een actieve vrijwilliger en heeft volgens de gemeente veel betekent voor de gemeenschap Vianen. Zo is hij vanaf 2001 bestuurslid van de carnavalsvereniging de Heimussen en onder meer de drijvende kracht binnen het gestopte hofkapel Vur de Joeks. 

Maasland