Volledig scherm

Amper animo voor carpoolsysteem in Sint Hubert

SINT HUBERT/VIANEN - Meerijden met een dorpsgenoot naar werk of school elders, of namens een andere moeder uit Sint Hubert de kinderen in Cuijk of verder weg van het station halen met hulp van een nieuwe carpooldienst. In Sint Hubert is hier geen interesse voor.

Op de meerijdienst naar werk, school of hobby van het Utrechtse bedrijf Samobiel zijn dit najaar bij de dorpsraad maar zes reacties binnengekomen. Ondanks dat aan het systeem met een huis-aan-huis verspreide brief veel aandacht besteed is.

Verwachting
„Dat is echt veel te weinig. We hadden op zo'n 50 geïnteresseerden gerekend om van start te kunnen gaan. Samobiel is dan ook van de baan", zegt Wim Verbruggen van de werkgroep mobiliteit van de dorpsraad. „Met zo weinig mensen heeft het geen zin dit verder op te zetten." Sint Hubert telt zo'n 1.500 inwoners.

Systeem
Het concept van Samobiel, van oorsprong een Zweeds initiatief en sinds kort in een handvol kleine dorpen in ons land, draait op een website waarop iemand die een ritje gaat maken, een dorpsgenoot een lift aanbiedt. Sms'jes zorgen voor een match van vraag en aanbod.

Vianen
In Vianen laten ze zich niet afschrikken door de tegenslag in Sint Hubert. In het Cuijkse kerkdorp proberen ze met ondersteuning van datzelfde Samobiel en provinciale subsidie uit Den Bosch juist een carpooldienst verder op te tuigen. Nog voor de kerstdagen worden de ruim 1.000 inwoners gepolst voor belangstelling.

Lees meer over het carpoolsysteem in de papieren krant, editie Maasland van 14/11/2016, in onze betaalde online-krant, of in onze apps.

Maasland