Bril op, stilzitten en racen

WILBERTOORD - Het geluid is dat van een zwerm opgevoerde muggen aan de speed. Het vier meter hoge net hangt er puur voor de zekerheid, voor de bezoekers.  Het schijnt geen pretje te zijn als je een drone met een snelheid van meer dan 100 kilometer per uur tussen de ogen krijgt. Welkom bij de kwalificatiewedstrijden van het Nederlands Kampioenschap Dronerace in Wilbertoord. 

Droneracen, een sport die alleen maar groeit, zegt Hank van der Ven van modelvliegclub The Red Baron. De vereniging heeft net  buiten het dorp haar eigen vliegveld en is gastheer van het zaterdag gehouden NK-onderdeel. 

Dat is niet voor niets.  Droneracen heeft de toekomst. Terwijl The Red Baron vooral oudere leden telt - vaak mensen die zelf bouwen en dan met mini-vliegtuigen hun rondjes maken - zijn de droneracers jong. En houden ze van actie en snelheid. Een nieuwe doelgroep dus.

Vorig jaar waren er al wedstrijden in Wilbertoord. ,,Maar deze drones gaan eens zo hard", zegt Van der Ven. ,,De ontwikkeling gaat snel."

Niet alleen van de techniek. Ook het grote geld heeft inmiddels zijn intrede in de sport gedaan. Een prijzenpot van een miljoen dollar, daar wordt in het Midden-Oosten al niet meer gek van opgekeken.  Zo ver is het in Nederland niet. 

Volledig scherm
Bril op, concentreren en vliegen. © Ed van Alem
Volledig scherm
© Ed van Alem

 Even de sport uitleggen?
Die heeft veel weg van een computerspel, maar dan in de buitenlucht. Deelnemers zetten een first person view-bril op die in verbinding staat met de camera in de drone, waardoor het lijkt of ze zelf in het toestel zitten. Ze zitten op een stoeltje. Met een afstandsbediening moeten ze hun drone zo snel mogelijk door de poortjes sturen. De snelste deelnemer van iedere wedstrijd krijgt de meeste punten. 

Klinkt simpel, maar dat is het niet als je ernaar kijkt. De drones - ze starten met zeven tegelijk - lijken soms kriskras door elkaar te vliegen waardoor het een wonder is dat ze niet crashen. Toegegeven, soms storten ze neer. Als ze een van de poortjes (van doek) raken. Maar net als een wesp die half is neergeslagen, krabbelen ze weer op om met dezelfde grote snelheid hun weg te vervolgen. 

49 piloten zijn in Wilbertoord aan de start verschenen. ,,Vorig jaar waren dat er 22. ,,Het wordt echt ontzettend populair.’’ Van der Ven heeft daar wel een verklaring voor.  ,,Dit is gamen. Maar dan echt.’’ Betaalbaar is het ook, vindt hij. ,,Voor een goede racedrone ben je 1.000 euro kwijt, maar dan kun je leuk mee.’’

Geheim

,,We zijn drie jaar geleden met het kampioenschap begonnen’’, zegt Wilco Flipse van het NK Drone Race. ,,Met zeven vlaggen en drie poortjes.’’ Inmiddels ligt er een uitgebreid parcours, dat tot het laatste moment geheim gehouden wordt voor de deelnemers. Slechts kort van tevoren mogen de piloten er even doorheen wandelen. 

,,We zijn in rap tempo gegroeid, maar dat niet alleen. We hebben ook piloten die buiten Nederland scoren. Bij een open Word Cup wedstrijd vorige maand in Sevilla in Spanje is een Nederlander met de eerste prijs naar huis gekomen. Het is kenmerkend voor de Nederlandse piloten, die draaien wereldwijd mee. Ze halen de top bij de grote toernooien.’’

Volgens Flipse zijn het vaak gamers die razendsnel zijn. ,,Menig piloot is vanaf de computer naar buiten gehaald. Die zijn razendsnel.’’ Opvallend: net zoals bij het gamen bedienen de deelnemers zich vaak van nicknames. Niet hun eigen naam maar zeg maar hun 'artiestennaam'.  Al zou je bij een naam als Sir Crashalot je vraagtekens kunnen zetten. Ten onrechte, hij is de Nederlands kampioen van 2017. 

Finale

Met Wilbertoord meegerekend zijn er nu zeven rankings gehouden in het land. De 32 beste deelnemers stomen door naar de finale die volgende maand wordt gehouden. En, verrassing voor The Red Baron, die vindt ook plaats in Wilbertoord.  

Flipse van NK Drone Race is meer dan tevreden met het vliegterrein van de plaatselijke club. De ontvangst is goed, er is voldoende ruimte om auto's van deelnemers en bezoekers te parkeren en het dorp ligt volgens hem centraal genoeg voor de deelnemers die uit alle windrichtingen komen. 

De drie beste piloten van de finale mogen Nederland volgend jaar vertegenwoordigen tijdens het officiële wereldkampioenschap.  Mogelijk ligt er nog een leuk reisje in het verschiet: dit jaar is het kampioenschap in China. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Aanbieden van tuinafval wordt weer gratis in het Land van Cuijk

    Aanbieden van tuinafval wordt weer gratis in het Land van Cuijk

    HAPS - Het aanbieden van tuinafval bij de milieustraten wordt vanaf 1 augustus weer gratis. Dat zei wethouder Marius Tielemans deze week na afloop van de gemeenteraadsvergadering in Boekel. Daarmee moet een eind komen aan het dumpen van het groenafval in de natuurgebieden. Want dat is precies de reden waarom de Bestuurscommissie Afvalinzameling (BCA) Land van Cuijk en Boekel - de overkoepelende club die voor de gemeenten de afvalinzameling regelt - hiertoe besluit.

Maasland