Volledig scherm
De Land van Cuijk Luchtballon. © Ed van Alem

Fusie Cuijk, Grave en Mill? ‘Vergeet het maar’

CUIJK/MILL - Hopen op een fusie van Cuijk met Mill en Grave heeft geen zin. Dat schrijven vier partijen uit Cuijk aan de gemeente Mill en Sint Hubert.

De meerderheid van de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert (VKP en AB’90) heeft wel nog hoop. ‘Misschien kiest Cuijk alsnog voor een fusie met Mill en Grave, de gemeenten waar het nu een ambtelijke samenwerking mee heeft.’

Cuijk heeft zich weliswaar uitgesproken voor een fusie met Boxmeer en Sint Anthonis, maar het definitieve besluit moet in oktober nog genomen worden. Dus wie weet bedenkt Cuijk zich nog, is de redenatie.

IJdele hoop

Maar dat is ijdele hoop, blijkt uit de brief die door CDA, D66, GroenLinks en Liberaal LvC (tien van de negentien zetels) aan de gemeenteraad en burgemeester en wethouders is gestuurd. ‘Eén grote gemeente Land van Cuijk zou de beste keuze zijn. En anders is een gemeente van Cuijk met Boxmeer en Sint Anthonis de betere optie, boven een gemeente van Cuijk, met Grave en Mill. Wij willen nadrukkelijk aangeven dat deze standpunten ongewijzigd zijn’, schrijven ze.

De vier partijen hopen dat de raden van Mill en Grave zich alsnog aansluiten bij het fusieproces. De VVD in Cuijk, wel voorstander van een grote fusie, tekende niet mee voor de brief. ,,We vinden het te ver gaan om zo druk te zetten’', zegt Arthur Baudet van de VVD.

Belachelijk

Stephan Müskens, raadslid Algemeen Belang Cuijk, snapt de keuze van de briefschrijvers niet: ,,Wij vinden het belachelijk dat er wordt ingestemd met een voorstel waar inhoudelijk nog niets van bekend is. Het maakt kennelijk niet uit wat het kost en of er misschien wel betere opties zijn voor de inwoners van Cuijk.”

Burgemeester Antoine Walraven van Mill en Sint Hubert neemt de brief uit Cuijk voor kennisgeving aan. De gemeenteraad van Mill praat volgende week donderdag over een antwoord op een eerder gestuurde brief over de ambtelijke organisatie. Volgens Walraven zou één ambtenarenapparaat voor de vijf gemeenten van het Land van Cuijk het beste zijn. Daarbij zou Mill als gemeente bestuurlijk zelfstandig kunnen blijven.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland