Volledig scherm
PREMIUM
Merletcollege-docent Liesbeth van Heeswijk, in Kisumu met de nieuwe stoelen. © eigen foto

Het Merletcollege in Mill helpt arme scholen in Kenia: ‘Het was nog erger dan ik had verwacht’

MILL - Het Merletcollege in Mill gaat arme scholen in Kisumu in Kenia vaker helpen. Liesbeth van Heeswijk uit Haps ging alvast kijken. ,,In Nederland zouden we zo’n school meteen plat gooien.’’

Volledig scherm
Kinderen van de Arya school zijn blij met de nieuwe stoelen en tafels. © eigen foto
Quote

Ruim achthon­derd jongens moeten het doen met maar vijf wc’s

Van de opbrengst van de laatste kerstactie van de school zijn begin deze maand voor de Arya-school in Kisumu 130 stoeltjes en tafels gemaakt. Met heitje voor karweitje en de verkoop van kerststollen hadden leerlingen in Mill met kerst 4000 euro opgehaald. 

Ook basisschool De Bongerd in Gassel deed een duit in het zakje door haar afgeschreven schoolinventaris te verkopen. De opbrengst ging naar Kisumu. 

Zitten op emmers
Liesbeth van Heeswijk uit Haps, docent op de Millse school voor voortgezet onderwijs, is de voorbije meivakantie afgereisd naar Kenia. Om zo het in Mill opgehaalde geld zelf te brengen, zodat timmerbedrijven daar aan de slag konden.

,,Dan zie je dat het hard nodig is. Op die school van ruim 1800 leerlingen hebben ze klassen van minimaal tachtig leerlingen. Daar zitten de kinderen op emmers, met z’n tweeën op één stoel of op een plank tussen twee stoelen. 300 kinderen hadden zelfs niet eens een stoel. Het was nog erger dan ik had verwacht. Veel kapotte ramen ook. Zestig jaar oud sanitair dat kapot is, afgebroken wastafels. Ruim achthonderd jongens moeten het doen met maar vijf wc’s. In Nederland zouden we zo’n school meteen plat gooien.’’

Vorig schooljaar is Van Heeswijks toenmalige mavo-havobrugklas gaan schrijven met een klas van de school in Kisumu. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland