Kerstviering in Sint Hubert met bijsmaak na de dreiging bij de kerk in Nijmegen

videoSINT HUBERT/ NIJMEGEN - Er wordt gekust: mensen wensen elkaar een fijne kerst. Er worden buiten bij het Eliasklooster in Sint Hubert kaarsen aangestoken. Op het bovenste plateau om de levenden gezondheid te wensen, op het onderste om de doden te eren.

Volledig scherm
© Ed van Alem

Op zich lijkt er niet zo veel aan de hand bij het orthodoxe kerstfeest dat maandag in Sint Hubert werd gevierd door enkele tientallen orthodoxe Serviërs van de parochie Heilige Sava in Nijmegen. Maar de politieauto op de hoek van de straat verraadt dat er toch iets meer aan de hand is.

Het feest had gewoon in Nijmegen gevierd moeten worden. Maar een ‘dreigende situatie’ waarvan de parochieleiding zondag door de politie op de hoogte werd gebracht dwarsboomde het kerstfeest.

Eerst op de orthodoxe kerstavond bij de kerk aan de Dobbelmannweg in Nijmegen, omdat de politie het kerkgebouw verboden terrein verklaarde en de straat afsloot. Maar ook maandag, omdat de kerk nog steeds niet mag worden gebruikt en daarom is uitgeweken naar het klooster in Sint Hubert. Een klooster dat er vanaf de buitenkant meer uitziet als een verbouwde boerderij. 

Maar toch: vriendelijke gezichten, lachende mensen. Het blijft Kerstmis voor de orthodoxe christenen. 

Een man vat de situatie met een gebaar voor het hoofd samen: ‘gek’. Want welke mafketel haalt het nou in zijn hoofd zijn kerk te bedreigen? ,,Ik zou met mijn zoon naar de kerk gaan toen hij een telefoontje kreeg. Hij vertelde dat de weg was afgesloten en dat we er niet naartoe konden. Ik dacht eerst dat hij wat zat te ouwehoeren.”

Hij is er verdrietig van, zegt hij. ,,We zitten vanaf 1992 in die kerk. Er is nog nooit iets gebeurd.”

Volledig scherm
© Ed van Alem

Gevaar

Volledig scherm
© Ed van Alem

Volgens priester Dušan Erdelj is nog steeds onduidelijk wat er precies aan de hand is geweest. ,,Maar we moesten uitwijken naar ons kloostertje in Sint Hubert. We weten niet of onze parochianen gevaar lopen of hebben gelopen. We wachten het officiële politierapport af.” 

Of de dreiging meespeelt bij de bezoekersaantallen, is de vraag, maar heel erg druk is het met zo’n vijftig gelovigen niet in Sint Hubert. ,,Mensen moeten werken. Sommigen hebben de hele nacht niet geslapen", verklaart Erdelj de lage opkomst. Al komt daar volgens hem ook bij dat het eigenlijke hoogtepunt van het feest op zondagavond lag. Zo’n tweehonderd gelovigen werden teleurgesteld. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland