Geert Verstegen uit Sint-Hubert in de berm.
Volledig scherm
PREMIUM
Geert Verstegen uit Sint-Hubert in de berm. © Theo Peeters

Koolmezen helpen met jeukrupsen niet voldoende: ‘Vogeltjes moeten ook gevarieerd eten’

SINT HUBERT - Leuk hoor, al die vogelkastjes om meesjes te lokken die zich dan weer tegoed moeten doen aan de vele eikenprocessierupsen. Maar die vogeltjes hebben een gevarieerdere maaltijd nodig. Geert Verstegen van de Milieuvereniging Land van Cuijk ziet in de regio overal de nestkastjes aan de bomen hangen. De meesjes worden ingezet in de strijd tegen de jeukrupsen.

9 reacties

 • T1plotseling

  7 maanden geleden
  Ik zaai volop enkele rijen zonnebloemen.  1.) De bijen zijn mijn  vrienden, dus die mogen lekker snoepen, en tussen door andere gewassen bestuiven. 2.) Na de bloem zijn de zaden voor de andere vrienden: de koolmezen! Als bij me "per ongeluk", ergens een zonnebloem verschijnt, blijft die staan, ook al staat die wat onhandig en uit het gelid. En wordt meteen gemarkeerd met een stok. Een zo'n "wilde" zonnebloem werd 4m 21!!
 • T1plotseling

  7 maanden geleden
  Het wild kan juist minder goed oversteken, omdat het zich niet direct kan verschuilen in de vegetatie. Maar natuurlijk zijn bloeiende bermen het belangrijkst voor de bij. De bij is het belangrijkste dier op aarde. Of wil men zoals in China, kindertjes de appelboom in jagen, om met een penseeltje voor bij te spelen?
 • T1plotseling

  7 maanden geleden
  Ruige bermen trekken meer roofvogels.
 • ikke

  7 maanden geleden
  U woont zeker in de bebouwde kom en heeft geen kinderen die over deze wegen met hun fietsjes moeten fietsen...! Ook zult u wel lekker buiten kunnen zitten in de avond zonder dat u lek gestoken word door de honderden muggen...! Het word tijd dat er op de enige goede verkeersveilige manier de bermen en slootkanten langs de wegen beheert worden, op de manier voor maximale veiligheid voor mens en dier!
 • ikke

  7 maanden geleden
  Verkeersveiligheid is het allerbelangrijkste!! Dus maaien die bermen, kinderen op de fietsjes worden veel beter gezien en ook gevaarlijke situaties worden veel beter gezien door gemaaide bermen, ook het wild kan veel veiliger oversteken met gemaaide bermen! Als al die burgers hun tuinen nu eens allemaal met ruige bloemen en struiken aanleggen, dan kunnen daar alle door u en geert gewenste beestjes komen wonen en dan kappen we een flink aantal eiken en dan is de processierupsoverlast ook meteen flink aangepakt, en dan zetten we op geschikte plekken gewoon weer nieuwe bomen...!
 1. Vader woest op zoon die illegaal coronafeestje in Mill organiseerde: ‘Hij krijgt de sleutels niet meer’
  PREMIUM
  update

  Vader woest op zoon die illegaal corona­feest­je in Mill organiseer­de: ‘Hij krijgt de sleutels niet meer’

  MILL - Daarvoor had hij zijn 20-jarige zoon de sleutels van zijn bedrijfsloods in Mill niet gegeven. Eigenaar Marton van der Duijn (60) dacht dat zijn zoon zaterdagavond met een paar vrienden, zoals wel vaker, ging sleutelen aan scooters. Maar ‘een beetje sleutelen’ mondde uit in een illegaal coronafeestje met 34 boetes en 13 politieauto's op de stoep. Vader Van der Duijn zegt hevig geschrokken te zijn.
 2. Winkels stoppen met afhaalpunt pakketjes: ‘Wel een postzegel kunnen kopen maar geen ansichtkaart is van de zotte’

  Winkels stoppen met afhaalpunt pakketjes: ‘Wel een postzegel kunnen kopen maar geen ansicht­kaart is van de zotte’

  ZEIST/CUIJK/MILL - Ophalen of wegbrengen van pakketjes. Vanaf maandag is dat niet overal meer mogelijk. Veel winkelketens sluiten vanaf maandag de deuren voor de pakketservice. Het gaat om tabaks- en boekenwinkels die zelf niets mogen verkopen maar wel voor de pakketten open moeten blijven. Het levert ze veel boze klanten op. Winkels als Karwei en Gamma blijven wel open voor het halen en brengen van pakketjes.
 1. Rutte: scholen eerder open dan 8 februari wordt lastig
  Play

  Rutte: scholen eerder open dan 8 februari wordt lastig

 2. Drie auto’s gaan in vlammen op in Wijchen
  Play

  Drie auto’s gaan in vlammen op in Wijchen

Maasland