Volledig scherm
Hennepplantjes. © ANP

Man liet 'onder druk' wietkwekers in zijn huis in Mill

DEN BOSCH / MILL - Een 53-jarige Helmonder liet in juli 2017 onder druk twee mannen een kwekerij met 192 hennepplanten in zijn toenmalige woning aan de Emmalaan in Mill bouwen. Het leverde hem een werkstraf op. 

Zijn neef had een schuld van 5000 euro bij een groep mensen, die actief waren in het drugscircuit, vertelde de verdachte. ,,Zij vonden dat ik dat geld moest betalen”, vertelde de 53-jarige Helmonder. ,,Ik weigerde eerst. Maar ze zetten me sterk onder druk. Als ik 'binnen twee maanden' niet zou betalen dan 'zouden ze me laten verdwijnen'.” De man had geen geld, dus gaven de drugskwekers hem een alternatief. De Helmonder moest van hen een kwekerij laten opbouwen in zijn toenmalige woning aan de Emmastraat in Mill. Onder de zware druk ging de man daarmee akkoord.

Fietsen


De verdachte is een notoire fietsendief. De Helmonder was vroeger zwaar verslaafd aan drugs en nam rijwielen mee om drugs te kunnen kopen. Na een tweejarig verblijf in een Instelling voor Stelselmatige Daders en een 'hernieuwd geloof in Jezus' besloot de man echter zijn leven helemaal om te gooien. Hij woonde dan ook drie jaar lang in Mill, zonder dat hij ook maar een keer met de politie in aanraking kwam. ,,Door deze toestand is alles kapot gemaakt.” De man verloor zijn woning en leefde een tijdlang op straat. De verdachte kreeg een paar maanden geleden een 'begeleide woning' in Helmond. Daar probeert hij volgens zijn begeleider met grote motivatie 'zijn leven weer op de rit te krijgen'.

De 53-jarige Helmonder was in eerste instantie aangeklaagd omdat hij zelf verantwoordelijk zou zijn geweest voor de drugskweek. Het Openbaar Ministerie geloofde dat gisteren niet meer en zag de man slechts als een 'medeplichtige'. Het OM vond dat de man wel 5000 euro moest terugbetalen: de 'kwijtgescholden schuld'. De rechter legde die 'ontnemingsvordering niet op. De 'schuld' was namelijk 'verzonnen' door 'chanteurs'. 

Politierechter H. Hetting legde de man gistermiddag in Den Bosch een werkstraf van 60 uur op, waarvan 20 uur voorwaardelijk en reclasseringstoezicht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland