Meer ambities dan geld voor Geopark, al doet nu ook Mill mee
UDEN/MILL - Erkenning door de Unesco als een uniek aardkundig gebied. Dat blijft voor gemeenten, provincies en waterschappen rondom de Peelrandbreuk de stip aan de horizon. Met kleine stapjes en concrete projecten komt het Geopark Peelhorst en Maasvallei weer iets dichterbij. Maar geld blijft een probleem. Al doet sinds kort ook de gemeente Mill en Sint Hubert mee.
Delen per e-mail
Hoe maak je een breuk onder de grond aantrekkelijk en zichtbaar voor het publiek? Dat is de grootste uitdaging voor de gemeenten, waterschappen en provincies die al sinds 2016 dromen van het Geopark Peelhorst en Maasvallei. Die naam impliceert dat het meer is dan alleen de beroemde Peelrandbreuk die vanaf Duitsland via Roermond, Boekel-Gemert en Uden tot aan Oss loopt.
Roestwater
Ook natuurgebieden als de Meinweg, Groote Peel, Mariapeel, de Maashorst en de wijstgronden vallen onder de vlag van het geopark omdat ze allemaal te maken hebben met het netwerk van ondergrondse breuken dat zorgt voor de bijzondere natuur en opvallende verschijnselen. Bijvoorbeeld dat hoger gelegen delen natter zijn dan de lager gelegen stukken of het bekende bruine āroestwaterā in de sloten.
Komend jaar wordt belangrijk voor het geopark. In 2021 moet de eerste aanzet voor een ābidbookā voor Unesco op tafel liggen, het begin van de procedure die tot erkenning moet leiden. In mei 2021 moet ook duidelijk worden of meer gemeenten er geld voor over hebben. De gemeente Mill en Sint Hubert is onlangs toegetreden tot de club. Een aantal anderen - onder wie Oss en de Limburgse gemeenten Leudal en Peel en Maas plus de provincie en het waterschap Limburg - voelen daar wel voor, maar beslissen pas volgend jaar.
Ambities en plannen
Toetreding is vooral van belang vanwege de centen. Jaarlijks betalen de provincie Brabant (20.000 euro), waterschap Aa en Maas (15.000 euro) en de gemeenten Bernheze, Landerd, Deurne, Gemert-Bakel, Uden en Boekel (samen een bedrag van 10.000 euro) aan het geopark in oprichting. Bij elkaar is dat lang niet genoeg om alle ambities en plannen uit te kunnen voeren, concluderen de initiatiefnemers zelf.
Volgens de Millse wethouder Jos van den Boogaart ligt het āvoor de handā dat Mill en Sint Hubert meedoet. ,,Het Geopark gaat over een bijzonder geomorfologisch verschijnsel van parallel lopende breuken in de aardkorst. Daarbij wordt de Peelhorst langzaam omhoog gedrukt en dalen de oostelijk en westelijk gelegen slenken langzaam.āā
Aldendrielpark
De oostelijke breuklijn loopt diagonaal door de gemeente Mill. Van den Boogaart: ,,Die is op veel plaatsen als een terrastrede goed zichtbaar in het landschap. Bijvoorbeeld als je vanaf de Beerseweg bij het Aldendrielpark het dorp Mill in gaat. En als je over de Karstraat richting Grave rijdt, zie je de huizen aan de westkant hoger staan dan die aan de oostkant van de weg. De westelijke helft van Mill ligt op de Peelhorst en het oostelijke deel in de Raamvallei.āā Deelname kost de gemeente jaarlijks 10.000 euro.
Voor de korte termijn zijn er regionaal wel een paar concrete projecten in gang gezet. Zo gaat natuurorganisatie IVN dit najaar geĆÆnteresseerde recreatie-ondernemers in Brabant en Limburg een cursus geven om ze te wijzen op de bijzondere pareltjes in hun omgeving en de bijzondere verhalen eromheen. De hoop is dat de recreatieondernemers op hun beurt hun gasten enthousiast maken voor de Peelrandbreuk.
Tegelijkertijd worden allerlei plekken waar je de breuk kunt zien of beleven - denk aan het Annabosje en de knuppelbrug boven de wijstgronden in Uden of de Perekker in Boekel - in kaart gebracht om die later aan elkaar te knopen voor verschillende wandel- of fietsroutes.
Ook kloosters en kastelen vallen daar onder, want die werden vaak neergezet op plekken waar vanwege de breuk water naar de oppervlakte wordt geduwd.
Zware aardbeving
Ook wordt bekeken waar en hoe je de breuk misschien zichtbaar kunt maken, bijvoorbeeld zoals dat het geval is in Deurne, waar twee rijen bomen de horst (het hogere deel) en de slenk (het lagere deel) de breuk markeren en zichtbaar maken voor belangstellenden.
De Peelrandbreuk is bekend van de krachtige aardbeving bij Roermond, op 13 april 1992. Met een sterkte van 5,8 op de schaal van Richter nog altijd de zwaarste in Nederland.
Daarnaast wordt gewerkt aan een boekje āiconen van de wijstā, dat moet gaan over de bijzondere flora en fauna op en om de breuklijnen. Alle denkbare verhalen over de bodem, de planten, cultuur of geologie worden tot slot gebundeld in een zogeheten landschapsbiografie die als basis voor het geopark moet gelden.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Onderzoek naar snelfietsroute langs Duits Lijntje: āAutomobilisten gezond alternatief biedenā
MILL - Komt er na de snelfietsroute tussen Cuijk en Nijmegen ook een snelfietspad tussen Uden, Mill en Haps? Mill gaat in elk geval de haalbaarheid ervan onderzoeken, heeft de gemeenteraad besloten. -
PREMIUM
Vegan Streaker (35) stichtte brand bij eendenslachterij Ermelo en moet cel in: āDit was niet zonder risicoā
CULEMBORG/MILL EN ST. HUBERT - Peter Janssen (35) uit Culemborg, beter bekend als de Vegan Streaker, is door de rechtbank in Zutphen veroordeeld tot 25 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk, voor de brandstichting bij een eendenslachterij in Ermelo. De straf valt lager uit dan de eis van justitie twee weken geleden. -
PREMIUM
Wie wordt de eerste burgemeester van Land van Cuijk? Antoine Walraven in elk geval niet
CUIJK / MILL - De eerste burgemeester van de nieuwe gemeente Land van Cuijk wordt in elk geval niet Antoine Walraven. De burgemeester van Mill en Sint Hubert zal niet solliciteren. -
PREMIUM
Oudere moet na kerstuitje 5 dagen in quarantaine bij zorgcentra Pantein: āWe doen dit met pijn in ons hartā
BOXMEER - Bewoners van de zorgcentra van Pantein in het Land van Cuijk en Gennep die met kerst op familiebezoek gaan, moeten bij terugkomst vijf dagen lang in quarantaine. Opgesloten dus op hun kamer of in hun appartementje. -
PREMIUM
Nertsenfokkers tevreden met duidelijkheid over vergoeding, maar āeerst zien dan gelovenā
Nertsenhouders zijn opgelucht dat ze weer naar toekomst kunnen kijken. Maar eerst komt de politiek nog aan het woord. ,,En die heeft ons al vaker verrast.ā
-
PREMIUM
De grootste Citrofiel, dat moet wel Wiel (85) uit Mill zijn
MILL - Het is even tellen voor Wiel Willems (85) uit Mill. In 1953 kocht hij zijn eerste, een 2CV Special, āde eendā. In 68 jaar tijd volgden er meer, in totaal 45 stuks. Allemaal CitroĆ«ns. Willems wil niets anders, hij is een echte citrofiel. -
Verveel jij je deze lockdowndagen? Ga dan lekker puzzelen bij de boer
CUIJK - De autopuzzeltocht van de boeren in het Land van Cuijk is verplaatst naar het internet. Tot en met zondag kunnen liefhebbers op sociale media speuren naar 22 verlichte letters bij boerenbedrijven. -
Wie treedt in de voetsporen van Eric en Marga? Twaalf kandidaten voor strandtent De Kuilen
MILL - Liefhebbers van een natje en een droogje op het strand van recreatieplas De Kuilen tussen Langenboom en Mill hoeven niet te treuren. De huidige uitbaters van het strandpaviljoen stoppen er eind dit jaar weliswaar mee, maar een opvolger dient zich aan.
3 reacties
de heer J. Zomers (68)
de heer J. Zomers (68)
Loet