Volledig scherm
Portemonnee met kleingeld. © Roos Koole/ANP

Mill houdt de hand op de knip

MILL  - Inwoners van Mill en Sint Hubert krijgen geen extra verhoging van de woonlasten. De belangrijkste belasting, de onroerendezaakbelasting (ozb), kost de Millse belastingbetaler volgend jaar 3 procent meer, dat is conform de landelijke norm. Gemiddeld betaalt een huiseigenaar in 2020 bijna 12 euro meer. 

Een huurder in Mill betaalt volgend jaar gemiddeld 466 euro aan lokale lasten, een stijging van bijna 18 euro (3,9 procent) vergeleken met dit jaar. Een woningeigenaar komt in 2020 uit op gemiddeld 870 euro voor ozb, rioolheffing en afvalstoffenheffing. Dit is een toename van 3,5 procent (bijna 30 euro). 

Niet minder subsidie

,,Behalve dat onze burgers geen extra belastingverhoging staat te wachten, krijgen verenigingen ook niet minder subsidie’’, zegt wethouder Erik van Daal, verantwoordelijk voor de Millse financiën en de nieuwe begroting. 

Waar menig gemeente de komende jaren flink moet bezuinigen, schrijven ze in Mill de komende vier jaar zwarte cijfers. Van Daal: ,,Daar ben ik trots op. Het is niet dat we in Mill geen ambitie hebben of niks doen. Maar ik vind dat je moet leven naar de portemonnee die je hebt. Dat doe ik thuis ook.’’ 

Jeugdzorg

Voor de zomer leek het er nog op dat Mill in de rode cijfers zou belanden. Onder meer door een compensatie van de rijksoverheid van 157.000 euro voor jeugdzorg gebeurt dit niet. 

Ondanks dat Mill en Sint Hubert er financieel niet slecht voor staat, houdt de gemeente de hand op de knip. Een extraatje zit er voor de Millenaren niet in. Oppositieleider Mark Janssen (CDA) opperde dat onlangs nog. 

Enkele jaren geleden verhoogde Mill de ozb helemaal niet. Van Daal: ,,Onze plussen voor de komende vier jaar, variërend van 19.000 tot 181.000 euro, houden ook weer niet heel erg over. Voor dit soort extra's is het ijs weer net te dun.’’  

Maasland