Volledig scherm
PREMIUM
De Peelrandbreuk in Uden. © Hans van Alebeek

Mill wil van Peelrandbreuk tussen Mill en Beers Unesco-geopark maken

MILL - Het lijkt een eenvoudige glooiing in het landschap tussen Mill en Beers, een hoogteverschil van een meter of acht. Maar in werkelijkheid is daardoor de Peelrandbreuk te zien, ontstaan 541 tot 252 miljoen jaar geleden. Hier ligt een gebied van uitzonderlijke geologische waarde dat bescherming verdient als geopark.

Mill is de noordelijke punt van de breuk in de aardkorst die loopt tot voorbij Roermond. Het is een bijzonder fenomeen, en daarom wordt door de aan de breuk liggende gemeenten geprobeerd de status Unesco Geopark te verkrijgen. Westelijk van de breuk ligt het Aa-dal en aan de oostkant het Maasvallei-dal.

,,De Peelrandbreuk zorgt in het landschap niet alleen voor glooiingen, maar ook voor een verschil in grondwaterstand”, legt de Millse wethouder Jos van de Boogaart uit. ,,In de breuk is door de jaren heen door oxidatie een metalen wand ontstaan. Die is ondoorlatend voor water. Daarom staat aan de hoge kant het grondwater hoger dan aan de lage kant. Het water kan daardoor niet van hoog naar laag lopen. Eigenlijk de omgekeerde wereld dus.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland