Volledig scherm
Een jonge Jeffrey Herlings, tegenwoordig in Oploo wonend, liet in 2012 in Mill al zijn klasse zien als motorcrosser. © Ed van Alem

Mill zoekt steun voor regionaal crosscircuit

MILL - De vijf gemeenten in het Land van Cuijk moeten samen gaan kijken naar de best mogelijke locatie voor een nieuw regionaal motorcrossterrein. Op korte termijn moet er in Mill ‘een tijdelijke oplossing’ gevonden worden voor een alternatief crosscircuit.

Met deze boodschap stuurt de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert, onder aanvoering van Algemeen Belang'90 en de Vier Kernen Partij, de eigen burgemeester en wethouders op pad. Zoals verwacht ging er gisteravond, met tientallen teleurgestelde motorcrossliefhebbers op de publieke tribune, definitief een streep door motorcrosscircuit de Kuilen.

Recreatie

Vanaf half april is er geen ruimte meer voor de motorcrossbaan in het voormalige zandwinningsgebied tussen Mill en Langenboom, waar de gemeente de komende jaren volledig wil inzetten op verdere ontwikkeling van natuur en recreatie.Op 14 april loopt de erfpachtovereenkomst af die crossvereniging De Zandhazen heeft met de gemeente. 

Oppositiepartij CDA drong vergeefs aan op een jaar respijt voor de Millse crossers, door zich te beroepen op het overgangsrecht voor De Kuilen. ,,Dan hebben we meer tijd om naar goede alternatieven om te kijken’’, aldus Mark Janssen-van Gaal. ,,Waarom oude schoenen weggooien, voordat je nieuwe hebt?’’ 

Erik Rietveld van Algemeen Belang'90 begrijpt dat er ‘veel gevoel’ hangt rond de aanstaande sluiting van het Millse circuit. ,,Ook wij vinden dit jammer. Maar de erfpacht stopt. En dat is al langer bekend.’’ Volgens wethouder Jos van den Boogaart zou, door het crosscircuit langer te handhaven, binnen 700 meter van de crossbaan niks meer mogelijk zijn aan nieuwe ontwikkelingen op gebied van natuur en recreatie.

Wildcrossers

Volgens Sjors van Kempen (VKP) kampen crosscircuits elders in het Land van Cuijk als onder meer Lombok in Sint Agatha en het Radiocircuit in Stevensbeek met dezelfde problemen als Mill. ,,Er is dan ook een gezamenlijke oplossing nodig, ook in overleg met de provincie, voor de lange termijn.’’

Circuit De Kuilen in Mill heeft een rijke geschiedenis met onder meer Grand Prix-races, internationaal het hoogst haalbare. Mei 2018 schitterde Jeffrey Herlings uit Oploo, die later dat jaar voor het eerst wereldkampioen werd in de hoogste crossklasse, nog in het Millse zand. 
Motorcrossbond MON en ook De Zandhazen vrezen, als in april het Millse circuit op slot gaat, alleen maar meer wildcrossers in de bossen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland