Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Millse grond wordt goedkoper voor wie duurzaam wil bouwen

MILL - Wie in de gemeente Mill en Sint Hubert een huis wil bouwen maakt kans op korting op de bouwgrond. De gemeente wil de grond goedkoper maken voor bijvoorbeeld starters, maar ook voor mensen die energieneutraal gaan bouwen. ,,We willen zo het bouwen door bepaalde doelgroepen bevorderen”, zegt wethouder Jos van den Boogaart.

In alle kernen van de gemeente kost grond nu 225 euro per vierkante meter. Mill heeft  48 bouwkavels te koop. Er zijn diverse categorieën gemaakt waar korting voor gegeven kan worden. ,,Zo willen we mensen die bereid zijn duurzaamheidsmaatregelen te nemen korting geven”, legt Van den Boogaart uit. Die kan oplopen tot 5.000 euro. Die regel zal gelden tot 2021. Daarna is het toch al verplicht om energieneutraal te bouwen. ,,Mensen die voor de korting in aanmerking willen komen, moeten aangeven welke maatregelen ze willen nemen. En aan de hand daarvan bepalen we hoeveel goedkoper we de grondprijs kunnen maken.”

Blijven wonen

Mill hecht ook veel waarde aan het bouwen van woningen waar de bewoners lange tijd kunnen blijven wonen. Van den Boogaart: ,,Veel jongeren denken bij het bouwen van een huis nog niet na over de verre toekomst. Maar we willen dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Dus is het goed daar toch nu al over na te denken.” In het voorstel dat naar de gemeenteraad wordt gestuurd staat dat er voor het zogenaamde levensloopbestendig bouwen een maximale korting van 10 procent gegeven kan worden.

Om het bouwen voor speciale doelgroepen te stimuleren zou ook daarvoor de bouwgrond 10 procent goedkoper gemaakt kunnen worden. ,,Dat kunnen woningen voor starters, maar ook voor ouderen kunnen zijn.”

Moeilijk verkoopbaar

Omdat grote kavels vaak moeilijk verkoopbaar blijken te zijn, wordt ook daar een korting voor bedacht. ,,De zogenaamde buitencategorie”, zegt Van den Boogaart. ,,De eerste vijfhonderd vierkante meter wordt dan voor de normale prijs verkocht, maar voor de extra vierkante meters komt er  een ander tarief. Dat is een rekenmethode die ook taxateurs hanteren.”

In alle gevallen komt er een maximum van 15.000 euro korting.

Mill wil er met de nieuwe regels voor waken dat er slimmeriken komen die snel geld willen verdienen. Het blijkt dat op het moment dat een woning wordt opgeleverd die al een hogere marktwaarde heeft. Maar er zullen, zo stelt de gemeente, voorwaarden aan gesteld worden. Zo zal er bij een verleende korting een bewoningsplicht worden afgesproken. Ook kan worden afgesproken dat bij doorverkoop dat moet gebeuren binnen de doelgroep waar voor gebouwd is.

Ook Boxmeer

Ook Boxmeer hanteert een verschil in de grondprijzen. Alleen daar hangt het af van het dorp waar bouwgrond wordt gekocht. Zo berekent de gemeente voor Boxmeer en Overloon een prijs van 265 vierkante meter en 205 euro voor de dorpen Groeningen, Vortum Mullem, Maashees en Holthees. In het centrum van Boxmeer kan de grondprijs oplopen tot 320 euro per vierkante meter. Die methode wordt ook in Sint Anthonis gehanteerd. Wie in Landhorst, Stevensbeek of Westerbeek wil bouwen betaalt 167 euro per vierkante meter. In Sint Anthonis zelf is dat 245 euro.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland