Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Rick Nederstigt

Nertsen zijn gevoelig voor corona, maar de fokker kan het aan: ‘Nertsenhouders zijn alerte mensen’

LANGENBOOM/NEDERASSELT - Nertsenhouders moeten vooral erg goed opletten nu blijkt dat nertsen in Beek en Donk en Milheeze besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat zegt Wim Verhagen uit Langenboom, voorzitter van de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) uit Nederasselt. 

Hoewel nertsenhouders het over het algemeen niet makkelijk hebben, verwacht Verhagen weinig nieuwe problemen door de corona-besmetting.

Bij nertsen in twee fokkerijen is het coronavirus vastgesteld, werd afgelopen weekend bekend. Waarschijnlijk is het van mens op dier overgegaan.

Quote

Uit de literatuur weten we dat nertsen en katten bijzonder gevoelig zijn voor dit virus

Wim Verhagen, voorzitter Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE)

‘Vitale en gezonde mensen’

,,Dat betekent dat je heel erg goed op moet letten, en ver weg moet blijven van je dieren als je zelf coronaverschijnselen hebt’’, zegt Verhagen.

,,Maar: mensen zijn al heel alert door alle maatregelen en nertsenhouders zijn al heel zorgvuldig. Elk gedrag bij de dieren valt hen op. Uit de literatuur weten we dat nertsen en katten bijzonder gevoelig zijn voor dit virus.’’

Veel nertsenfokkerijen zijn familiebedrijven, zegt Verhagen. Wat als het hele gezin door corona geveld is? ,,Ik verwacht niet dat het problemen oplevert. De mensen die in deze sector werken zijn over het algemeen vitale en gezonde mensen, het ziekteverzuim is erg laag. Bovendien doet de situatie zich niet vaak voor.’’

Gestopt

Nederland telt volgens de NFE 160 nertsenbedrijven. Die moeten over vier jaar stoppen: in 2013 nam de Tweede Kamer een wet aan die in 2024 een eind moet maken aan deze bedrijfstak. Volgens Verhagen is ongeveer een derde de afgelopen jaren gestopt.

Maasland