Vrachtverkeer in Sint Hubert.
Volledig scherm
Vrachtverkeer in Sint Hubert. © Ed van Alem

‘Ook in Sint Hubert moet er vrachtwagenheffing komen’

SINT HUBERT - Ook op de N264 bij Sint Hubert moet vrachtwagenheffing komen. Wethouder Jos van den Boogaart van Mill en Sint Hubert heeft van de gemeenteraad de opdracht gekregen om daar bij de provincie voor te pleiten.

In 2023 moet er vrachtwagenheffing worden ingevoerd op de Nederlandse snelwegen. Op een beperkt aantal provinciale wegen, die naar verwachting als sluiproutes worden gebruikt door trucks, moet straks ook betaald worden.

De wegen tussen Oss en Grave en Cuijk en Grave horen daarbij. De weg tussen Haps en Uden niet en dat zint de inwoners van het door de weg in tweeën gesplitste dorp Sint Hubert niet. Gevreesd wordt dat, nu op de N324 en N321 heffing komt, het vrachtverkeer zal uitwijken naar de N264.

Verkeersintensiteit

Volgens Van den Boogaart laten onderzoeken van het Rijk zien dat er geen extra verkeer op de weg door Sint Hubert te verwachten is. Bij die onderzoeken wordt uitgegaan van een toename van minder dan tweehonderd vrachtwagens per dag.

De wethouder laat weten dat er in Sint Hubert wel gekeken zal worden of na de invoering van de vrachtwagenheffing in 2023 de verkeersintensiteit verder toeneemt. ,,Wanneer na de invoering alsnog significante toename van het vrachtverkeer wordt waargenomen, kan de N264 alsnog worden toegevoegd aan het heffingsnetwerk”, zegt Van der Boogaart ,,Dat zou dan kunnen via een spoedprocedure.”

Internetconsultatie

Van den Boogaart wijst op de mogelijkheid om op internet te reageren op de voorgenomen vrachtwagenheffing. ,,Hoe meer reacties via die zogenaamde internetconsultatie hoe beter.” 

Voorlopig staat er alleen een aanpassing van de weg door Sint Hubert op het programma. Die moet de leefbaarheid in het dorp ten goede komen. Van den Boogaart: ,,Op de N264 is in Sint Hubert de leefbaarheid belangrijker dan de doorstroming. In Uden is dat juist andersom.” Volgens de wethouder is het daarom goed dat bij de aanpassingen van de provinciale weg eerst Sint Hubert wordt aangepakt en daarna pas Uden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland