Volledig scherm
Kasteel Aldendriel, van de zijkant. © Ed van Alem

Plaquette op kasteel Mill herinnert aan geboorteplek Reinout Oerlemans

MILL - Reinout Oerlemans werd op 10 juni 1971 op kasteel Aldendriel in Mill geboren en een nieuwe plaquette herinnert sinds kort aan het verblijf van de familie van Oerlemans op het landgoed. 

Reinouts moeder Marijke presenteerde daarbij ook het boekje 'Van jachtslot tot buitenhuis' over de geschiedenis van Kasteel Aldendriel en de drie decennia dat haar vader, de opa van Reinout Oerlemans, eigenaar was van het Kasteel.

‘Wij zijn allemaal passanten, de een blijft wat langer dan de ander,’ schrijft Marijke Oerlemans-Oudenaarde in het boekje. ‘In het licht van de geschiedenis van Aldendriel, is de periode dat mijn vader Aldendriel in bezit heeft gehad, ruim drie decennia, maar van korte duur geweest. Maar het is een cruciale en onderbelichte periode in de geschiedenis van Aldendriel.’

Plaquette onthuld

De plaquette,  ter herinnering aan de grote restauratie van kasteel Aldendriel tussen 1962 en 1966 door de familie Oudenaarde, werd onthuld door burgemeester Antoine Walraven van de gemeente Mill en Sint Hubert. Reinout Oerlemans, bekend van zijn rol als Arnie Alberts in 'Goede Tijden, Slechte Tijden' en directeur van het mediabedrijf Eyeworks, was daarbij aanwezig. Hij refereerde aan de tijd waarin hij in Mill op het kasteel woonde. Hij is er geboren, maar kan zich niet veel meer herinneren, zo liet hij bij de onthulling weten.

Vooruitziende blik

Marijke Oerlemans in haar boekje: ‘Mijn vader had een vooruitziende blik. Toen zijn schoonzoon een studieplek in Nijmegen kreeg toegewezen, stelde hij een deel van de bijgebouwen ter beschikking aan het jonge paar. …Hier zouden de drie kleinzoons geboren worden die daar in alle rust, in harmonie met de natuur hun eerste levensjaren hebben doorgebracht.’ Over Mill in die tijd schrijft ze. ‘Mill was toen nog een echt plattelandsdorp. Maar een pittoresk dorp was het niet.’

Toen Jacob Adriaan Oudenaarde het kasteel in 1962 kocht, was het zoals Marijke Oerlemans beschrijft, uitgewoond, verwaarloosd en vervallen. In het boekje wordt een deel van de historie van het Kasteel Aldendriel beschreven. Over de bloei en het verval in vijf eeuwen tijd. 

Volledig scherm
Reinout Oerlemans © ANP Kippa
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland