Raad Mill wil een referendum over de toekomst

MILL - Er moet een referendum in de gemeente Mill komen over de bestuurlijke toekomst. Coalitiepartijen AB'90 en VKP zullen dat voorstellen tijdens de gemeenteraadsvergadering van 12 december. 

Volledig scherm
Inwoners van de gemeente Mill en Sint Hubert moeten kunnen meebeslissen over de bestuurlijke toekomst, vinden de politieke partijen AB’90 en VKP. © Theo Peeters

Tijdens de vergadering bespreekt de raad hoe de gemeente Mill en Sint Hubert verder moet nu op 1 januari 2022 Cuijk fuseert met Grave en Sint Anthonis en een samengaan van Mill met Grave en Cuijk niet meer mogelijk is. Mill heeft net als Grave altijd aangegeven zelfstandig te willen blijven. 

Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben aangegeven dat willen Mill en Grave nog aanhaken, dat voor 24 december kenbaar moet worden gemaakt. Lukt dat niet, dan wordt het op zijn vroegst 2024 voordat die mogelijkheid zich weer voordoet.

Het is gezien de tijd niet waarschijnlijk dat een dergelijk referendum nog voor 24 december wordt gehouden. Daarbij  worden er tijdens de raadsvergadering op 12 december geen besluiten genomen over de vraag of Mill als gemeente moet aansluiten bij Cuijk, Boxmeer en Sint Antonis.

Op kortst mogelijke termijn referendum

In een verklaring in de lokale krant van Mill, De Neije Krant, stelt AB'90: ‘Samen met VKP neemt AB'90 het initiatief om op kortst mogelijke termijn een bindend referendum door de gemeente te laten organiseren.’ U bent vóór of tegen opheffing van onze gemeente.’

Quote

Nu kiezen om weer een eigen ambtelijk apparaat op te tuigen? Dat is niet uit te leggen

Rob Hoffmann

Tijdens het Gelderlander Nieuwscafé van afgelopen vrijdag in De Weijer in Boxmeer zei Ad Berends, lid van AB'90 en voorstander van aansluiten bij de CBA-gemeenten, nog maar eens dat wat hem betreft het houden van een referendum geen gelopen race is. Wat hem betreft komt er op 12 december wél een stemming over het al of niet aansluiten bij de drie fuserende gemeenten.

,,In de gemeenteraad van Mill zijn de verhoudingen klein. CDA is met zeven zetels voor aansluiten bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. coalitiepartijen AB'90 en VKP hebben samen acht zetels. Ik vraag me af of alle leden van AB'90 nog voor zelfstandigheid zijn. Ik denk dat als er nu hoofdelijk gestemd zou worden, dat misschien wel eens anders zou kunnen uitpakken. Het lijkt me daarbij niet verstandig om alle gemeenteraadsleden te verplichten om zich aan het partijstandpunt te laten houden.”

Niet uit te leggen

Rob Hoffmann, vrijdag ook aanwezig bij het Gelderlander Nieuwscafé en niet zo lang geleden gemeentesecretaris van de samenwerkende gemeenten Cuijk, Grave en Mill, vindt dat de keuze om zelfstandig te blijven geen geloofwaardige is. 

,,Een paar jaar geleden werd gekozen om met drie gemeenten samen te werken. Omdat het als afzonderlijke gemeente niet te bolwerken is met alles dat op het bordje van de gemeentes ligt. En dan nu kiezen om weer een eigen ambtelijk apparaat op te tuigen? Dat is niet uit te leggen”, zei Hoffmann.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    Scheids drie maanden geschorst na uitspraak over 'tien kleine negertjes die omvallen’

    ZEIST - De KNVB heeft scheidsrechter Jan Tielen een schorsing opgelegd van drie maanden waarvan een maand voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De onafhankelijke tuchtcommissie amateurvoetbal bestraft de arbiter voor zijn uitlatingen bij het duel tussen SIOL en Juliana Mill in de vierde klasse H (district Zuid 2) van eind oktober. Hij had gezegd dat de spelers van de thuisclub uit Katwijk ‘tien kleine negertjes lijken die omvallen’.

Maasland