Volledig scherm
De fractievoorzitters (vanaf links) Mark Janssen (CDA), Erik Rietveld (AB'90) en Anne Derks (VKP) tijdens de informatieavond over het referendum in Mill. © DG

Referendum Mill: discussie over opkomstdrempel

MILL - De opkomstdrempel van 40 procent voor het referendum donderdag in de gemeente Mill en Sint Hubert houdt de gemoederen flink bezig. Dat bleek dinsdag op een informatieavond van de gemeente in cultureel centrum Myllesweerd. 

Algemeen Belang’90, Vier Kernen Partij en CDA, de drie partijen in de gemeenteraad, mochten voor een gehoor van zo’n vijftig aanwezigen nog een keer vertellen waarom ze voor (CDA) of tegen (AB’90 en VKP) een herindeling zijn met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis per 1 januari 2022.

Stembus

Bijna negenduizend kiesgerechtigde inwoners mogen donderdag naar de stembus voor wat officieel een inwonersraadpleging heet. De keuze die voorligt in het stemhokje: Mill blijft zelfstandig of Mill gaat op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

AB’90-fractieleider Erik Rietveld: ,,We conformeren ons aan de meerderheid als donderdag massaal gestemd wordt. We gaan geen politieke spelletjes spelen. We zullen serieus luisteren naar wat de inwoners gestemd hebben. Die drempel van 40 procent is een middel, geen doel. We zijn niet getrouwd met een getal.’’

Een opkomst van ‘20 tot 25 procent’ vindt Rietveld, lichtte hij na afloop toe, ‘niet massaal’. Verder wil hij nu niet speculeren.

Nipte meerderheid

Partijgenoot Bram Hendriks spreekt zich wel al duidelijk uit. ,,Als 50,1 procent voor herindeling is bij een opkomst van 27 procent, luister ik naar de meerderheid. Dat vind ik een luide kreet.’’ AB’90 en VKP hebben in de gemeenteraad een nipte meerderheid van één zetel.

Rietveld herhaalde dinsdagavond nog een keer dat zijn partij en VKP, de mede-initiatiefnemer voor een inwonersraadpleging, donderdag zoveel mogelijk kiesgerechtigde Millenaren naar de stembus willen krijgen. ,,Daarom hebben we gekozen voor die opkomstdrempel.’’

Kritiek

Onlangs uitte bestuurskundige Koen van der Krieken, expert op gebied van lokale referenda, in De Gelderlander nog kritiek op een opkomstdrempel zoals in Mill. Omdat die volgens hem voor verwarring en mogelijk strategisch stemgedrag zorgt.

De raad bespreekt de uitkomst van het advies van de inwoners aan de gemeenteraad, volgende week donderdag in een extra vergadering. Dan neemt Mill een officieel besluit over de eigen bestuurlijke toekomst. 

Maasland