Volledig scherm
Henri van de Pol , Huub Schuurmans en Hans Brouwers (vlnr) proberen beweging te krijgen in de discussie opknappen of een rondweg. © Ed van Alem

Sint Hubert gaat verder met strijd tegen N264

SINT HUBERT - Het opkalefateren van de doorgaande weg door Sint Hubert, Pastoor Jacobsstraat (N264), is een heel slecht plan. Dat vindt een nieuw actiecomité dat zegt er alles aan te gaan doen om ervoor te zorgen dat het plan alsnog van tafel gaat.

Afgelopen zomer leek er een einde te komen aan een jarenlange discussie over het verkeer dat dagelijks door Sint Hubert dendert. De provincie presenteerde plannen die ervoor moeten zorgen dat de weg die het dorp in tweeën splitst veiliger wordt: een parallelweg voor landbouwverkeer, een verkeerslicht en stil asfalt. Daarna was het stil in Sint Hubert. Tot nu. ,,Het besluit voor het oppoetsen van de weg mag dan al genomen zijn, dat wil niet zeggen dat wij ons erbij neer leggen”, zegt Hans Brouwers, bewoner van de gewraakte weg. 

Haps

,,Het is een besluit, gebaseerd op verouderde cijfers, uit 2008.” Volgens Brouwers is het aanmerkelijk drukker geworden sinds de opening van de rondweg in Haps, een jaar geleden. ,,Als we kijken naar de cijfers van Haps, dan hebben ze het over een toename tot 17.500 voertuigen per dag. Hier gaat het over 10.000 voertuigen. Het is dezelfde weg, dus ik heb geen idee waar die 7.500 wagens dan blijven.”

Grave

Quote

Er moet een rondweg komen die ruimer om het dorp heen gaat

Hans Brouwers, Actiecomité N264 Sint Hubert

De weg blijft een belangrijke verbinding van de A73 langs Haps, door Sint Hubert naar de A50. ,,Net als de weg Cuijk-Grave. Maar Grave roert zich en wil vrachtverkeer weren. Dat komt dus straks ook allemaal door Sint Hubert. Als er op de A73 een file staat, is de N264 een veel gebruikte sluiproute richting de A50. En die files staan er tegenwoordig haast dagelijks. En al dat verkeer brengt fijnstof, stank en trillingen met zich mee. Nederland heeft de mond vol als het over het milieu gaat, maar als ik hier mijn kop buiten de deur steek, word ik vergiftigd”, zegt buurman Huub Schuurmans.

Een eerder bekeken rondweg om Sint Hubert heen is volgens de actiegroep geen goed alternatief. ,,Dan verleg je het probleem. Er moet een rondweg komen die ruimer om het dorp heen gaat. Dan hebben er maar een paar mensen last van. Voor die mensen nog heel vervelend natuurlijk, maar wel de beste oplossing.”
,,We gaan ons dus niet neerleggen bij dit lapmiddel”, zegt Brouwers. ,,We gaan nu proberen het dorp weer te mobiliseren. Richting de provincie zullen we bezwaar maken en als het nodig is wellicht naar de Raad van State stappen.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Maasland