Volledig scherm
De rechtbank in Den Bosch. © ANP XTRA

Verdachte van poging tot moord liep met messen, hamer en luchtbuks door Langenboom

DEN BOSCH / GRAVE - Een 26-jarige uitgeprocedeerde asielzoeker liep op 22 maart 2019 met twee messen, een hamer en een luchtbuks door Langenboom. ,,Ik had die messen nodig voor het plukken van appels”, beweerde de verdachte maandag tegen politierechter N. Flikkenschild in Den Bosch.

De rechter zag geen aanwijzingen dat de man verkeerde plannen had met de messen en de hamer en sprak hem vrij. Het luchtdrukgeweer was waarschijnlijk wel verboden, omdat dit wapen op een gevaarlijke manier was ‘gewijzigd’.

Zo was de loop van de luchtbuks afgezaagd. Het Openbaar Ministerie had echter verzuimd om dit op de juiste manier in de aanklacht te vermelden.

Gevlucht

De verdachte stond ook terecht voor huisvredebreuk, bij het asielzoekerscentrum in Velp. De man was daar niet meer welkom en moest zich meldden in Ter Apel. De asielzoeker, gevlucht uit een land in Afrika, wist niet hoe hij daar moest komen en ging op 4 januari 2019 hulp vragen bij het Velpse azc.

De rechter had hier wel enig begrip voor en verklaarde de man schuldig, zonder hem een specifieke straf op te leggen. Voor de verdachte veranderde er daarmee weinig: hij zat al in voorarrest voor een ‘poging tot moord’.

Maasland