Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie).
Volledig scherm
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (ChristenUnie). © ANP

Vossen tussen de nertsen in Wilbertoord: Partij voor de Dieren wil uitleg van minister

WILBERTOORD - Minister Carola Schouten moet de Tweede Kamer uitleg geven over de vossen die dierenrechtenactivisten deze week bij een nertsenhouder in Wilbertoord aantroffen. Ook de SP zal Kamervragen stellen over het onderwerp.

Dierenrechtenactivisten van Animal Rights zagen de vossen deze maand in kooien bij een nertsenhouderij in Wilbertoord. Het fokken van vossen is sinds 2008 verboden. Animal Rights heeft een handhavingsverzoek ingediend bij de NVWA. Wat daarmee gebeurt, is niet duidelijk. ,,Wij doen nooit mededelingen over individuele gevallen’’, zegt een woordvoerder.

De Partij voor de Dieren roept minister Carola Schouten naar de Kamer, laat Esther Ouwehand via Twitter weten. Een woordvoerder van de partij bevestigt dat de partij een dezer dagen Kamervragen zal stellen over het onderwerp.

De SP gaat hetzelfde doen, zegt Erwin Vermeulen van Animal Rights. Hij trof de vijf vossen aan en plaatste beelden online.

‘Nooit eerder gezien’

Quote

Dit zijn taferelen die je alleen in China of Oost-Europa verwacht

De kooien zijn smerig, klein en kaal, zegt Vermeulen. De vossen krijgen geen afleiding, leven boven hun eigen uitwerpselen. De een heeft een afgekloven staart, bij verschillende dieren zijn volgens hem de teennagels uitgegroeid.

Animal Rights controleert nertsenhouderijen in Nederland, zegt Vermeulen. Het is de eerste keer dat hij daarbij vossen tegen kwam, zegt hij. ,,Dit bedrijf stond op een lijst met tweehonderd bedrijven die we controleren, bij toeval komen we het tegen. Vossen ben ik nog nooit tegengekomen. Dit zijn taferelen die je alleen in China of Oost-Europa verwacht.’’

In andere media werd gesuggereerd dat de vossen mogelijk voor de hobby gehouden worden. ,,Maar zelfs als dat al zo is, wordt de dieren belangrijke zorg onthouden. Als je zo voor je hond of kat zou zorgen word je aan de schandpaal genageld.’’

Vossenfarm

De desbetreffende nertsenhouder is niet bereikbaar voor commentaar. De telefoon wordt niet opgenomen. Een naastgelegen bedrijf zegt de instructie gekregen te hebben om te verwijzen naar de NFE, de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders. Ook daar wordt niet opgenomen.

Zo’n tien jaar geleden was de bewuste nertsenhouder nog in het nieuws vanwege uitbreidingsplannen. In de jaren negentig was het nog een vossenfarm.

Maasland