Volledig scherm
Kinderen eten tussen de middag op school in Sint Hubert. © Ed van Alem

Weg met het oude lesrooster, scholen kiezen zelf

LAND VAN CUIJK/GENNEP - Steeds vaker wordt op scholen gekozen voor roosters waarbij kinderen op school lunchen en tussen de middag niet meer naar huis gaan. Hierdoor eindigt de schooldag vaak al om 14.00 uur.

In het oorspronkelijke rooster gingen de kinderen nog van 08.30 tot 15.30 uur naar school.

Continurooster
De scholen mogen sinds 2006 hun lesrooster aanpassen. In 2012 had landelijk nog maar 1 op de 4 scholen een nieuw lesmodel, vaak continurooster of 5-gelijke-dagenmodel genoemd. Tegenwoordig is dat ongeveer de helft. Gedachte erachter: weg met het gehaast tussen de middag, meer rust voor de kinderen op school en ook voor de ouders, die zo werk en zorg voor hun kind beter kunnen combineren.

Positief
Bij aanvang van dit schooljaar zijn van scholenkoepel Peelraam, dat 10 scholen heeft in het Land van Cuijk, Matthias (Oploo), De Zonnewijzer (Westerbeek) en De Schare (Sint Hubert) als laatste scholen overgestapt op het 5-gelijke-dagenmodel. In het algemeen, meldt Peelraam, zijn zowel leerlingen, ouders als het personeel positief over de overstap door de effectievere dagindeling en minder hectiek tussen de middag. Maar aandachtspunten zoals de lange dag voor jonge kleuters blijven er.

Niet-traditioneel
Bij Lijn 83, de scholenstichting in de kop van Limburg met 15 scholen, zijn nagenoeg alle scholen al om. Dit schooljaar stapten nog 4 scholen over. Bij Invitare, goed voor 10 scholen in het Land van Cuijk en de kop van Limburg, kennen alle scholen al een ander, niet-traditioneel lesrooster. Bij scholenkoepel Optimus hanteren nu 19 van de 31 scholen het 5-gelijke-dagenmodel. Uit onderzoek dat Optimus vorig jaar met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft gedaan, blijkt dat kinderen positief zijn over hun nieuwe lesroosters.

Meer hierover, met onder meer een reportage op school De Schare in Sint Hubert, in De Gelderlander van donderdag 1 december. Ook digitaal te lezen via dg.nl/krant

Maasland