2.500 varkens omgekomen tijdens grote schuurbrand in Didam

UpdateDIDAM - Bij een grote schuurbrand in Didam zijn dinsdagmiddag 2.500 varkens omgekomen. Dat meldt de brandweer. Daarnaast zijn twee stallen in een schuur bij de boerderij aan de Tatelaarweg volledig verwoest. Rond 18.30 uur gaf de brandweer het sein brand meester.

Er was sprake van een enorme rookontwikkeling bij deze uitslaande brand. De rookwolken waren tot ver in de omtrek te zien. De brandweer liet al snel weten dat - hoewel het bedrijf in het buitengebied is gevestigd - er sprake kon zijn van rookoverlast in de omgeving.  Er wordt nog onderzoek gedaan naar de oorzaak van de brand. Een tweede schuur met nog eens 1500 varkens is gered.

De brandweer adviseerde de ramen en deuren gesloten te houden. Daarover werd een bericht via NL-Alert naar omwonenden gestuurd. Ook adviseerde de brandweer Didammers hun ventilator uit te laten zetten in huis vanwege de rook.

Files

De brandweer heeft ongeveer tachtig spuitgasten aan het werk gehad tijdens de brand. Er waren vier blusvoertuigen, een hoogwerker en een watertankwagen ingezet. De melding kwam rond 16.30 uur binnen. De brand was een uur later onder controle, maar er bleef nog veel inzet nodig voor het nablussen.

Bekijks

Er blijft niets over van de varkensschuur in Didam.
Volledig scherm
Er blijft niets over van de varkensschuur in Didam. © Theo Kock

De brand trok veel bekijks. Niet alleen zorgde de brand voor een file op de A12, maar ook uit Didam kwamen veel mensen op de fiets een kijkje nemen. Eén van hen is Mom Leenstra. Ze wilde niet te dichtbij komen. ,,Ik wil niet het risico lopen dat ik die varkens kan horen schreeuwen. Het is toch super vreselijk dat dit gebeurt. Niet alleen voor die beesten, maar ook voor de boer.’’

Ze is voor de zekerheid richting de brand gefietst omdat haar zoon in de buurt werkt.

Even verderop staat een groepje toe te kijken. Het blijkt te gaan om familie van de getroffen maatschap. ,,Nee, geen reactie alsjeblieft. Kom later maar terug", klinkt het geëmotioneerd.

Veel rook en vuur in Didam.
Volledig scherm
Veel rook en vuur in Didam. © Persbureau Heitink
Grote brand in Didam.
Volledig scherm
Grote brand in Didam. © Persbureau Heitink

Liemers