Volledig scherm
De gemeente Montferland is klaar met uitzendbureau Reyhan. © Jan Ruland van den Brink

50.000 euro boete voor ‘onmenselijke situatie’ in huis: ‘Mensen kwamen slechts douchen’

update’S-HEERENBERG - In een woonhuis van uitzendbureau Reyhan aan de Stokkumseweg in ’s-Heerenberg zijn bij twee controles te veel arbeidsmigranten aangetroffen. Bij de laatste controle, op 29 september, werden negen mensen geteld in de woning, aldus de gemeente Montferland. Die gaat nu een dwangsom van 50.000 euro innen bij het uitzendbureau.

Burgemeester Peter de Baat spreekt van ‘een onmenselijke situatie’, voor hem is de maat vol. ,,Wij staan niet toe dat er zo omgegaan wordt met mensen in Montferland.”

De gemeente tikte het uitzendbureau al op de vingers bij een eerdere controle, toen 22 bedden in het woonhuis werden aangetroffen. Daarop kreeg het uitzendbureau te horen dat het huis vanaf 1 september niet meer gebruikt mocht worden voor het huisvesten van buitenlandse werknemers. Ook mocht er niet meer dan één huishouden in de woning verblijven. Volgens de gemeente heeft Reyhan zich niet gehouden aan die afspraken.

‘Niet hier overnacht’

Quote

Dit waren slechts mensen die hier aan het douchen en opfrissen waren na hun reis hierheen.

Tolunay Reyhan, Uitzendbureau
Volledig scherm
Het huis aan de Stokkumseweg in ’s-Heerenberg. © DG

Tolunay Reyhan van het uitzendbureau erkent dat er meerdere mensen in het huis waren tijdens de controles. ,,Maar dit waren slechts mensen die hier aan het douchen en opfrissen waren na hun reis hierheen. Zij hebben niet overnacht in het huis, wij laten niemand meer hier slapen sinds daarover afspraken zijn gemaakt met de gemeente”, zegt hij.

Het huis aan de Stokkumseweg wordt volgens Reyhan puur gebruikt voor eerste opvang van arbeidsmigranten die aankomen na een lange reis vanuit bijvoorbeeld Polen, Hongarije of Roemenië. In de woning kunnen zij zich wassen en een kort dutje doen of wasje draaien. In de tussentijd maken medewerkers van het uitzendbureau de administratie in orde. ,,Vervolgens wijzen we de werknemers één van onze 250 andere huizen toe, om tijdelijk in te wonen”, zegt Tolunay Reyhan.

Hij zegt dat het uitzendbureau niet anders kan. ,,Wij kunnen deze mensen ’s avonds na aankomst ook niet zomaar op een industrieterrein laten lopen, wij hebben de plicht ze eerste opvang en onderdak te bieden.”

Reyhan is verbaasd dat de gemeente het innen van de dwangsom al naar buiten heeft gebracht, zonder dat het uitzendbureau daar volgens hem van op de hoogte is gesteld. ,,Het is duidelijk dat wij het niet eens zijn met de dwangsom, maar of we die aanvechten hangt af van het gesprek met de gemeente hierover.”

Dat gesprek is donderdagmiddag om 13.00 uur.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers