Volledig scherm
Martin en Stans Welling genieten van elkaar, ook na 50 jaar huwelijk. Donderdag waren de twee, geboren in Didam en Zeddam, met vijftig andere jubilerende stellen te gast bij de burgemeester van Montferland. © Jan Ruland van den Brink

50 x 50 jaar getrouwd en bij de burgervader op de koffie

DIDAM - Toch nog de burgemeester op de koffie. Dat is het idee achter de bijeenkomsten die de gemeente Montferland  twee keer per jaar houdt voor echtparen die vijftig jaar getrouwd zijn. 

Reden achter die bijeenkomsten: het was voor de burgemeester niet meer te belopen om bij elk gouden echtpaar op huisbezoek te gaan. Zou voor die van Montferland betekenen dat hij jaarlijks 175 van die bezoekjes zou moeten afleggen. Met dank aan het feit dat de mens veel ouder wordt tegenwoordig.

Om die reden is het jaren terug omgedraaid: de jubilerende echtparen komen naar de burgemeester toe. Zoals donderdag, toen zo'n vijftig gouden stellen naar Jan en Jan in Didam kwamen en de burgemeester bij iedereen vijf minuten aan tafel aanschoof. 

Feestje

Komt de burgemeester Peter de Baat dan nooit meer mensen thuis feliciteren? In 2021 is het, dankzij de ouder wordende mensheid, zover dat hij weer elke week wel ergens een feestje mee komt vieren. Want bij mensen die 60, 65, 70 of zelfs 75 jaar getrouwd zijn komt de  burgemeester nog wel aan huis. Net als bij honderdjarigen: dat zijn er wel maar twee à drie per jaar. Zó oud worden de meesten namelijk nu ook weer niet.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers