Rosalie de Graaf.
Volledig scherm
Rosalie de Graaf. © Jan Ruland van den Brink

75 jaar vrijheid in ’s Heerenberg: vier portretten waarbij vleugels van witte duif ogen bedekken

’s-HEERENBERG - Rosalie de Graaf maakt mooie dingen. Deze week maakt ze in het kader van 75 jaar vrijheid een muurschildering in in 's-Heerenberg.  Vier portretten van mensen waarbij de ogen worden bedekt door de vleugels van een witte duif. 

Dat is wat kunstenares Rosalie de Graaf uit Doesburg schildert op de muur van de oude Rabobank aan het Stadsplein in ’s-Heerenberg. Een opdracht van het Montferland Cultuurfonds in het kader van 75 jaar vrijheid.

,,In het midden laat ik een paneel vrij. Het is de bedoeling dat daar later een tekst of gedicht over de bevrijding of vrijheid komt. Iets waar hard voor is gestreden”, aldus De Graaf, die vrijdag aan het kunstwerk is begonnen en volgende week klaar hoopt te zijn.

Rosalie de Graaf uit Doesburg aan het werk in het centrum van ’s-Heerenberg.
Volledig scherm
Rosalie de Graaf uit Doesburg aan het werk in het centrum van ’s-Heerenberg. © Jan Ruland van den Brink

Symbool

De duiven staan symbool voor vrijheid. ,,Veel mensen staan er niet bij stil hoe bijzonder vrijheid eigenlijk is”, aldus De Graaf, die ondanks de coronacrisis veel opdrachten heeft. ,,Gelukkig wel en gelukkig nog gezond. Maar ik hoop natuurlijk wel dat deze periode snel over gaat en dat we allemaal weer de straat op kunnen om leuke dingen te doen.”

De Graaf (20) stopte in 2017 met haar studie en startte een eigen bedrijf: RoosArt. Ze maakt in opdracht metershoge en levensechte muurschilderingen en haar werk is te zien in onder andere Oostenrijk, Indonesië en Thailand.  Sommige hebben een oppervlakte van vele tientallen vierkante meters. Het werk in ’s-Heerenberg bestaat uit vijf losse afbeeldingen van circa twee bij drie meter.

Liemers