Volledig scherm
Mogelijke nieuwe opstelling in de raadszaal in 's-Heerenberg. © Gemeente Montferland

Aanpassingen voor nieuwe vergaderen in Montferland vergen 48 mille

's-HEERENBERG - De vergaderruimtes in en bij de raadszaal in het gebouw Gouden Handen in 's-Heerenberg moeten worden aangepast om de nieuwe manier van vergaderen in de raad en commissies mogelijk te maken. Montferland trekt  48.000 euro uit voor de aanpassingen.

Montferland wil meer interactie met burgers om de afstand tussen de politiek en de samenleving te verkleinen. De inwoners van Montferland moeten mee praten en ook begrijpen waar het over gaat. Het huidige model van raads- en commissievergaderingen past daar zowel qua vorm als inhoud niet bij.  

Politieke avond

De gemeente kiest nu voor een vaste ‘Politieke avond’, eens per twee weken op donderdag. Op die avonden worden in  verschillende ruimtes in een kort tijdsbestek de onderwerpen besproken. Inwoners kunnen kwesties aan de orde stellen en er is een vragenronde waarbij wethouders antwoorden. In deel twee van de avond hebben de zogeheten politieke sessies plaats: een gelimiteerd aantal onderwerpen wordt op hun politieke inhoud gewogen en besproken en er komt een oordeel. Direct daarna heeft de echte gemeenteraad plaats waarin de besluiten worden genomen en waar nog het laatst debat kan worden gevoerd.

In de tussenliggende weken worden op de maandag informatieavonden gehouden met presentaties van het college, deskundigen en organisaties en worden thema’s van de raad verder uitgediept.

Andere indeling

Deze stijl van vergaderen vergt een andere indeling van de raadszaal en andere ruimtes waar tegelijkertijd vergaderd kan worden. In de raadszaal moet de de gesloten cirkel van raadsleden en college plaats maken voor een ‘open’ opstelling naar het model dat in de Tweede Kamer in gebruik is: met interruptie microfoons, de fracties in bankjes achter elkaar, het college op een plek aan de zijkant en ruimte voor de publieke tribune. Kosten voor de aanpassing bedragen 25.000 euro. Daarnaast wordt een extra vergaderruimte ingericht, kosten 23.000 euro. De nieuwe manier van vergaderen moet per september ingaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Daniëlle uit Loerbeek moet 20 van haar 35 honden weg doen: ‘Over mijn lijk!’
    PREMIUM
    VIDEO

    Daniëlle uit Loerbeek moet 20 van haar 35 honden weg doen: ‘Over mijn lijk!’

    LOERBEEK - Daniëlle Kalshoven slaapt al drie jaar buiten tussen 6 van haar 35 honden in één van de kennels bij haar ouderlijk huis in Loerbeek. De overige 29 honden hebben een gerieflijk plekje in huis. Nog wel, want de Raad van State heeft geoordeeld dat ze maximaal 15 honden mag houden. En dus moet ze honden afstaan. Of in laten slapen. Of... ,,Over mijn lijk! Die honden blijven hier. Al ga ik de gevangenis in.”

Liemers