Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Achterhoekse kermissen geschrapt door corona

update’S-HEERENBERG - De kermisfeesten in ’s-Heerenberg, van 19 tot en met 22 juni, zijn afgelast in verband met corona. Voorlopig gaat de kermis zelf, met attracties, wel door. Daarover wordt later een knoop doorgehakt, laat de gemeente Monferland weten. 

‘Het is nu verboden om samen te komen. Hierdoor wordt het vrijwel onmogelijk de kermisactiviteiten van het gilde te organiseren’, laat het Broederschap St. Antonius weten, dat het kermisfeest in ’s-Heerenberg jaarlijks organiseert. Secretaris Sander van den Bosch van het broederschap spreekt van ‘een moeilijk besluit’. ,,De laatste keer dat de kermisfeesten niet werden gehouden in ’s-Heerenberg was in de oorlog, dus dit is nogal wat”, zegt hij.

Quote

Vooral is het niet wijs de kermis door te laten gaan, amper drie weken na 1 juni.

Sander van der Bosch, Secretaris Broederschap St. Antonius

De schuttersfeesten beginnen op 19 juni en dat is na de datum van 1 juni, tot wanneer de coronamaatregelen gelden, maar toch vindt het broederschap het onverstandig het feest te gaan vieren. Bovendien kan er niet vergaderd worden en verwacht het broederschap veel minder sponsorgeld, omdat veel bedrijven het moeilijk hebben. ,,Maar vooral is het niet wijs de feesten door te laten gaan, amper drie weken na 1 juni”, zegt Van den Bosch. ,,Want het is nog maar de vraag of het virus dan al weg is.”

Over de kermis op het Stadsplein, met attracties zoals een draaimolen en botsauto’s, is nog geen beslissing genomen. Een definitief besluit waarschijnlijk pas na 21 april als het kabinet met nieuws komt over mogelijke verlenging van de coronamaatregelen.

Recent werd al bekend dat in Keijenborg de optocht met versierde wagens is afgelast voor zondag 21 juni. Dit vooral omdat er niet gewerkt kan worden aan de wagens omdat samenkomen verboden is. De kermis zelf gaat vooralsnog wel door, maar met een beslissing hierover wordt gewacht op landelijke berichten. Voorzitter Martijn Pietersen van het Schuttersgilde St. Jan: ,,Als landelijk wordt afgekondigd dat in juni ook iedereen moet binnenblijven, zeggen we de kermis ook af.”

Mañana Mañana en Zwarte Cross

Verder gaat in juni ook het festival Mañana Mañana in Vorden niet door van 18 tot en met 21 juni.  ,,We zouden nu de voorbereidingen moeten starten. We konden niet anders dan er voor dit jaar een streep doorzetten. Ook omdat de gezondheid van onze medewerkers en de bezoekers voorop staat”, zei Ronnie Degen van de Feestfabriek, dat het festival organiseert.

Over de Zwarte Cross, van 16 tot en met 19 juli en ook georganiseerd door de Feestfabriek, is nog geen besluit gevallen. ,,De Zwarte Cross is pas over vier maanden”, zegt Degen. ,,Het is te vroeg om daar nu al een beslissing over te nemen.”

Liemers