Volledig scherm
De actiegroep Burning Souls houdt vaker wakes bij afgebrande varkensstallen. Zaterdag wordt een wake gehouden in Didam. © Carlo ter Ellen DTCT

Actiegroep houdt wake bij uitgebrande varkensstal Didam

DIDAM - De actiegroep 'Burning Souls' houdt zaterdag een wake voor de 2.500 varkens die dinsdag omkwamen bij de brand in Didam. Om 14.00 uur verzamelen zij zich in de buurt van de getroffen maatschap Krüs-Giesen om stil te staan bij de gruweldood van de dieren. 

,,We staan op gepaste afstand van de boerderij. Het is niet ons doel om de boer te provoceren. Totaal niet. Wij begrijpen het leed van deze boer en zijn familie. Zoiets heeft een grote impact op hen. Wij houden deze wake puur uit respect voor de dieren’’, zegt Hetty van Wijk, mede-oprichtster van het platform 'Burning Souls'. 

Het platform is anderhalf jaar geleden opgericht door Van Wijk en mede-veganist Petra Spoor. ,,We zijn ooit begonnen met een wake, omdat bij stalbranden vaak werd gemeld dat er geen slachtoffers waren. Die waren er wel degelijk, namelijk de dieren’’, aldus van Dijk. 

Wakker schudden

Met de verschillende wakes willen ze de politiek en de consument wakker schudden. Van Dijk: ,,Hoeveel dieren moeten er nog omkomen voor de politiek actie onderneemt? Ook de consument draagt hier aan bij. We moeten ons afvragen waar we überhaupt mee bezig zijn. Wij willen vlees eten. De overvolle stallen zijn daar het resultaat van.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers