AOW-gat van Joop (82) levert massaal reacties van herkenning op: ‘Ik word gekort, terwijl iemand die niet werkt wel 100% krijgt’
Onduidelijke regels en een gevoel van onrechtvaardigheid bij gedupeerden: het zo geroemde AOW-pensioen is voor veel mensen een bron van ergernis en teleurstelling. Dat blijkt uit de vele reacties op het verhaal van Joop Beuting over zijn AOW-gat eerder in De Gelderlander. ,,Ik heb mijn hele leven in Nederland gewoond, maar word toch gekort.”
,,Het steekt”, zegt fysiotherapeut Irma Verweij (56) uit Zeddam die ruim twintig jaar werkt in Duitsland. Vanwege de hoge werkloosheid destijds ging zij net als veel andere fysiotherapeuten over de grens werken.
Ze bleef wonen in Nederland. ,,Er is toen met geen woord gerept dat we dan geen AOW zouden opbouwen.” Ze bouwt wel pensioen op in Duitsland ‘maar dat is niet veel, als parttimer’.
,,Ik kom niets tekort, mijn man werkt ook”, benadrukt ze. ,,Het werk is heel fijn. Maar ik voel me nu gestraft dat ik in Duitsland aan de slag ben gegaan. Terwijl als ik mijn hele leven niet zou werken, dan krijg ik wel 100 procent AOW.”
@Marian Cornelussen, vanuit mijn eigen situatie gesproken (dus niet hetzelfde als de meneer uit het artikel), waarin je woont én werkt in het buitenland, dan draag je wel degelijk sociale premies en pensioen premies af in dat land.
Peter Vaessen
6 dagen geleden
Ik heb 10 jaar in Duitsland gewerkt, en ik wist wel dat ik dan per jaar 2% AOW opbouw minder heb. Het volgende wat zich voordeed, dat mijn vrouw haar ouders in Duitsland verzorgde terwijl ze in Nederland woonde. Haar ouders hebben haar daarvoor bij de, Duitse rentekasse aangemeld, terwijl ik dat afgeraden heb. Resultaat zij heeft ook 10% minder AOW, en maar een heel kleine Duitse rente. Kortom waarom wist ik dat wel, en anderen niet.
Gerard van Beek
1 week geleden
AOW is een omslagstelsel en geen verzekering. De uitkeringen worden betaald met de premies van degenen die nu werken.
Dries De Valen
1 week geleden
Het artikel gaat niet over de opbouw van de aow. Maar over het zwaarder belasten van kleine duitse pensioenen. Ik kan me voorstellen dat dit onrechtvaardig aanvoelt.
De aow opbouw in nl is prima geregeld echter is het een sprookje. Er zijn veel te weinig premie betalers en veel teveel aow uitkeringsgerechtigden. Dus korten. De jeugd krijgt de rekening gepresenteerd. Staatsschuld, subsidie maatschappij, studieschuld......
Albert jm Scholten
1 week geleden
Ik heb 40 jaar in Duitsland gewerkt en steeds in Nederland gewoond
Ik wis steeds dat ik geen AOW opbouw maar pensioen in Duitsland, waar ik zeer tevreden mee ben
43 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerE.E. Irausquin
Peter Vaessen
Gerard van Beek
Dries De Valen
Albert jm Scholten