Volledig scherm
Spinstenen uit de Romeinse en late ijzertijd gevonden in Didam. © Jan Ruland van den Brink

Archeologen vinden resten uit de late ijzertijd tussen Didam en Zevenaar

DIDAM - Bij archeologische opgravingen bij de Kollenburg  tussen Didam en Zevenaar zijn resten van boerderijen en voorwerpen gevonden die een beeld geven van het dagelijkse leven in de late ijzertijd, de periode voordat de Romeinen kwamen (250 tot 0 jaar voor Christus).  Het gaat onder meer om plattegronden van woningen, aardewerk, weefgewichten, dierlijke botten en resten van een glazen armbandje.

Archeologen zijn bij Kollenburg aan het werk als voorbereiding op de doortrekking van de snelweg A15 en de verbreding van de A12. ,,Wij zijn wettelijk verplicht om archeologisch onderzoek uit te voeren’’, zegt Thijs Scheres, woordvoerder van Rijkswaterstaat. ,,We hebben nu voordat de A15 wordt aangelegd, de kans te ontdekken wat er in de grond zit en dat te documenteren.’’

Romeinse tijd

De verwachtingen bij Kollenburg waren groot, omdat daar al eerder een deel van de historie naar boven kwam bij de bouw van Kollenburg, Kerkwijk en de Randweg. Bij de aanleg van het industrieterrein zijn al veel voorwerpen uit de Romeinse tijd gevonden. Op de plek waar nu Didam ligt, bevond zich in de derde eeuw na Christus een Germaans dorp. In de Didam en omgeving woonden de Chamaven. 

,,Wat we nu hebben gevonden is een paar eeuwen ouder’’, zegt archeoloog Judith van der Leije. ,,Het gaat om voorwerpen uit 250 tot 0 voor Christus. Wat bijzonder is van deze opgraving is dat hoeveelheid voorwerpen die we hebben gevonden. Er is veel bewaard gebleven.’’ Zij is nu ongeveer zes weken aan het werk op de plek waar straks een aansluiting op de A12 moet komen. ,,We hebben nog vier weken te gaan. Daarna gaat het zand er over, gaan de voorwerpen naar Leiden voor onderzoek en uiteindelijk naar een depot in Nijmegen.’’

Overal archeologie

Volgens Van der Leije is er bij de Kollenburg overal archeologie. ,,Dit gebied is lang bewoond. Het ligt dan ook goed, aan de rand van een hoge zandrug. Hoog genoeg om droge voeten te houden en waar veel voedsel voorradig is’’, zegt zij. 

Rijkswaterstaat houdt zaterdag 18 mei een publieksdag van 10.00 tot 16.00 uur op het op  het opgravingsterrein is aan de Kollenburgweg ter hoogte van huisnummer 12. ,,We willen aan het publiek graag laten zien wat we hebben gevonden en hoe archeologische opgravingen in zijn werk gaan’’, zegt Scheres.  

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers