Auto met mogelijke explosieven gevonden in Nieuw-Dijk: politie onderzoekt rol bij plofkraak

video | updateNIEUW-DIJK- Een auto met daarin spullen met mogelijk explosiegevaar is donderdagochtend gevonden in Nieuw-Dijk. De Audi is volgens een politiewoordvoerder vermoedelijk betrokken geweest bij een plofkraak in Duitsland in de omgeving van Duisburg. 

Na die plofkraak was er een achtervolging op de A18. De Audi raasde daarbij met hoge snelheid over de weg en raakte daarbij een politievoertuig. Niemand raakte hierbij gewond. De bestuurder wist vervolgens te ontkomen van de politie.

Buurtbewoners ontdekten de beschadigde auto vanochtend rond 09.30 uur en alarmeerden de politie. Vervolgens moesten op last van de politie de bewoners van zo'n twaalf woningen hun huis uit, vanwege mogelijk gevaar. De woningen zijn ontruimd. De bewoners verzamelden bij restaurant Steak'm en mochten aan het begin van de middag hun woningen weer in. 

De omgeving van de Smallestraat, waar de auto is gevonden, is ruim afgezet geweest. De wagen stond geparkeerd aan het nabijgelegen plein aan de Pontilaan. Inmiddels zijn de linten weg en is de situatie veilig genoeg om de auto te kunnen afslepen. Een bergingsbedrijf is daarvoor ter plaatse gekomen. De politie neemt de auto in beslag voor verder onderzoek. 

Explosiegevaar

Volledig scherm
De beschadigde auto. © Roland Heitink/Persbureau Heitink

Diverse politieauto's en een ambulance zijn aanwezig. Vanwege het mogelijke explosiegevaar is voor de veiligheid ook de brandweer uitgerukt. Brandweerlieden zijn even na 13.00 uur weer vertrokken. De hulpdiensten doen nog wel onderzoek. Mensen in de straat werden lange tijd op afstand gehouden. Vooralsnog zijn er geen aanhoudingen verricht. 

Volgens de politiewoordvoerder is het nog niet zeker wat er zich exact in de auto bevindt. Onderzocht wordt hoe gevaarlijk de spullen in de auto zijn. Wie afgelopen nacht iets verdachts heeft gezien, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. 

Volledig scherm
De straat is afgezet. © Persbureau Heitink
Volledig scherm
De beschadigde auto. © DG
Volledig scherm
De hulpdiensten ter plaatse. © theo kock persfotografie

Liemers