Volledig scherm
DocksNLD1. © DocksNLD

Azewijn en Netterden zetten zich schrap tegen nog meer XXL-dozen

's-HEERENBERG - De Dorpsraad Azewijn en Leefbaar Netterden verzetten zich met hand en tand tegen nog meer kingsize blokkendozen voor transportbedrijven vlakbij de dorpen. Azewijn hoopt een bondgenoot te vinden in de provincie Gelderland die forse kritiek heeft geuit op de plannen van Montferland voor de uitbreiding van het bedrijventerrein DocksNLD aan de grens met Duitsland met 60 hectare.

Of Gelderland de dorpen ook echt een helpende hand gaat bieden, is de vraag. Vorige week maakte de provincie bekend drie vestigingsplaatsen voor toekomstige distributie-centra te willen aanwijzen waaronder het gebied tussen Zevenaar en Emmerik. 

Behoefte

Volgens wethouder Walter Gerritsen wordt daarmee DocksNLD bedoeld. ,,Uit nieuw onderzoek voor het regionaal programma werklocaties blijkt de behoefte aan bedrijventerreinen voor grote logistieke ondernemingen. Wij roepen al heel lang dat die behoefte er is, de markt geeft dat aan.” 

Fluit college terug

Quote

Wij vrezen achter een hoge logistieke muur te verdwijnen

Christa van Dee, Leefbaar Netterden

Azewijn en Netterden hebben geen boodschap aan die vermeende behoefte. Gesteund door een kleine vijftig  bewoners op de publieke tribune hebben diverse insprekers de gemeenteraadsleden ingepeperd dat DocksNLD2 er niet ten koste van de inwoners en de boeren mag komen.

 ,,Fluit het college terug en kom op voor de belangen van de inwoners van Azewijn”, zegt Sandra Braam van de dorpsraad. Zij geeft aan dat provincie gehakt maakt van de (structuur-) visie van Montferland: het huiswerk deugt niet, een milieu-effecten rapportage ontbreekt, er is onvoldoende overlegd en er wordt financieel risico gelopen.

Volgens Gerritsen zegt de provincie met zoveel woorden dat een nieuwe visie prematuur is. ,,Maar dat was voordat die nieuwe cijfers bekend zijn geworden.” 

Schaamgroen helpt niet

Woordvoerder Christa van Dee van Leefbaar Netterden hekelt de manier waarop Netterden over de plannen is geïnformeerd. ,,Veel te laat en onvolledig, zo ga je niet met je buren om. Wij vrezen achter een hoge logistieke muur te verdwijnen. We vragen ons af hoe zulke betonnen dozen landschappelijk ingepast kunnen worden. Schaamgroen helpt niet.”

Voor de schatkist?

Rene Ebbers heeft samen met omwonenden onderzoek laten verrichten naar onder andere de voorspelde effecten op de werkgelegenheid. ,,Door vergaande automatisering is er straks werk in die hallen voor 10 mensen per hectare. En daar offer je dit voor op? Voor wie doen we dit? De schatkist of de gemeente Montferland?”

Vorg jaar werd onderstaand protestlied gemaakt over DocksNLD.

Liemers