De Dorpsraad wil geen nieuwe molens bij Azewijn.
Volledig scherm
De Dorpsraad wil geen nieuwe molens bij Azewijn. © Jan Ruland van den Brink

Azewijn woedend om windmolens: ‘Wij worden zo een afvoerputje’

pollAZEWIJN - De Dorpsraad van Azewijn ziet met angst en beven de mogelijke komst van grote windturbines tegemoet. ‘Laat ons niet het afvoerputje van Montferland worden’, schrijft de Dorpsraad in een brief aan de gemeenteraad van Montferland.

Montferland ziet de bouw van windturbines als onderdeel van een totaalplan om de gemeente in 2030 energieneutraal te laten zijn. Burgemeester en wethouders hebben het gebied tussen Azewijn en Lengel daarom aangewezen als potentieel gebied waar grote windturbines mogen komen.

Tot grote woede van de Dorpsraad, die eerder al te maken kreeg met plannen voor de uitbreiding van bedrijventerrein DocksNLD, waarbij zogenoemde blokkendozen in de toekomst steeds dichter bij de bebouwing van Azewijn komen te liggen.

Van vijf zoekgebieden naar één: Azewijn

Een adviesbureau dat was ingehuurd door de gemeente had in eerste instantie geadviseerd om vijf zoekgebieden in de gemeente aan te wijzen. Het college van burgemeester en wethouders besloot vervolgens om het bij één zoekgebied te houden voor de windmolens, tussen Lengel en Azewijn.

Quote

Azewijn hoeft niet de afvoerput van de gemeente Montfer­land te worden

Dorpsraad

In de brief aan de gemeenteraad vraagt de Dorpsraad om af te zien van dit plan. Mocht toch besloten worden om bij Azewijn de bouw van windmolens toe te laten, dan wil de Dorpsraad dat de dichtstbijzijnde windturbine minimaal een kilometer van de bebouwing af komt te staan. Daarnaast wordt gevraagd om een bijdrage van 2 euro per opgewekt MWh voor een leefbaarheidsfonds dat ten goede komt aan de Azewijnse bevolking.

‘Als het aan de gemeente ligt, wordt Azewijn ingesloten door DocksNLD, windmolens en zonneparken. Dat willen we niet. Azewijn hoeft niet de afvoerput van de gemeente Montferland te worden’, schrijft de Dorpsraad.

Poll

Er moeten geen nieuwe windmolens bij in Azewijn

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
1412 stemmen

Liemers