Volledig scherm
Het pand raakte zwaar beschadigd door de plofkraak. © DG

Bewoners weer thuis na evacuatie vanwege plofkraak in Didam

DIDAM - De bewoners die vanwege een plofkraak hun woningen boven de Rabobank aan de Wilhelminaweg in Didam moesten verlaten, kunnen weer naar huis. Dat heeft de gemeente donderdagmiddag bekendgemaakt.

Zo'n twintig bewoners moesten donderdag rond 03.00 uur met spoed hun woning verlaten, nadat dieven een pinautomaat in het bankgebouw onder de appartementen hadden opgeblazen. De klap veroorzaakte een ravage en was zo hevig dat de gevel van het pand ontzet raakte. Daarnaast lieten de criminelen een onontploft explosief achter.

Ontploft
Deze is onder begeleiding van brandweer en politie, door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vervoerd naar de zandafgraving aan de Bijvanckweg. In de volksmond beter bekend als het 'gat van Roelofs'. Vervolgens heeft de EOD het explosief daar tot ontploffing gebracht. Om wat voor explosief het ging, is niet bekendgemaakt.

Volledig scherm
De politie is een onderzoek gestart naar de plofkraak. © DG

EOD
Vooralsnog heeft de politie geen idee wie er achter de plofkraak zit. Het sporenonderzoek kan pas beginnen als de EOD klaar is met hun onderzoek. Zo moeten ook de brokstukken in het pand nog onderzocht worden op mogelijke resten van de gebruikte explosieven. Daarnaast moet het pand gestut worden.

Pas als de omgeving veilig is, kan de politie beginnen met een onderzoek.

Ontruimd
De twintig bewoners werden opgevangen in het gemeentehuis. Tijdens een persconferentie van de gemeente samen met de politie werd al uitgesproken dat de bewoners rond de middag weer naar huis konden.

De plofkraak werd rond 03.10 uur in het bankgebouw gepleegd. Voor zover bekend raakte er niemand gewond. Ook is niet duidelijk of de dieven iets hebben buitgemaakt bij de kraak.

Getuigen of mensen in de buurt die een bewakingscamera hebben hangen, wordt gevraagd zich bij de politie te melden.

Volledig scherm
De plofkraak werd rond 03.10 uur gepleegd. © Roland Heitink/ Persbureau Heitink

Liemers