Volledig scherm
Bert Jan Krouwel (links) geeft uitleg tijdens de duurzaamheids huizenroute. © DE GELDERLANDER

Bezoekers groene huizen zijn oprecht geïnteresseerd

BEEK/ DIDAM - Oprechte belangstelling tijdens de open huizen route langs duurzame woningen dit weekend. Zowel bezoekers als deelnemers zijn enthousiast en willen alles weten over het vergroenen van je huis.

 ,,Ik had geen idee wat ik hiervan moest verwachten. De krant lag al klaar om de tijd te doden. Die ligt nog steeds ongeopend onder de tafel. Ik heb zelfs geen tijd gehad om een boterham te eten. De hele dag zijn er mensen geweest om naar onze installatie te kijken.” 

Louis van Andel aan de Peeskesweg in Beek is zaterdag een van de deelnemers aan de Achterhoekse duurzame huizenroute. Belangstellenden konden zaterdag een kijkje nemen welke maatregelen hij en zijn vrouw Nicole hadden getroffen om hun woning zo duurzaam mogelijk te maken.

Bewuste keuze

,,Het is hartstikke druk geweest”, zegt Van Andel na afloop. ,,Mensen waren oprecht geïnteresseerd. Ze wilden weten waarom wij dit hebben gedaan en wat onze ervaringen zijn. Net als wij, waren het allemaal mensen die invloed op hun leven willen hebben. Ze willen een bewuste keuze maken, maar wel met behoud van comfort. Ik vond het buitengewoon leuk om te doen. Ik vind het leuk om ons verhaal te vertellen en mensen te laten hoe wij tot onze keuze zijn gekomen.”

Goede voorbeeld

Hetzelfde geldt voor Bart Jan en Ineke Krouwel aan de Luijnhorststraat in Didam. Zij deden ook mee en vertellen graag over de maatregelen die zij hebben getroffen aan hun woning. 

Krouwel: ,,Als voorzitter van de Energiecorporatie Montferland moet je natuurlijk meedoen aan zo’n actie. Je moet het goede voorbeeld geven. Maar wij vinden het ook ontzettend leuk om hierover te praten. Er zijn heel veel vooroordelen over duurzame energie. Het zou te duur zijn, lastig aan te leggen, ingewikkeld door onduidelijke regelgeving. Dat zorgt voor weerstand. Wij vinden het leuk te laten zien, dat dat niet lastig of ingewikkeld hoeft te zijn. Door ermee bezig te zijn wordt het leuk.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers