Brand verwoest zalencentrum in Loil: ,,Ik zag de vlammen en wist ik dat het fout zat”

update + videoLOIL - In zalencentrum Lara in Loil was tot ongeveer middernacht een feestje, bevestigt eigenaar Murat Sahingöz. ,,We hebben daarna opgeruimd tot ongeveer kwart over één en toen is iedereen naar huis gegaan. Rond 3 uur werd ik gebeld dat er brand was. Toen ik bij de rotonde reed, zag ik de vlammen al en wist ik dat het fout zat.”

Sahingöz bestiert het zalencentrum annex café drie jaar. Daarvoor stond het gebouw enkele jaren leeg. ,,Ik heb veel in het pand geïnvesteerd, we hadden veel feestjes. Het is nu afwachten wat de oorzaak is.”

‘Gat van Loil’

Quote

Voor we het wisten haalde de marechaus­see ons uit huis

Barry van Dulmen, Omwonende

Jarenlang was het de familie Hendriks die op deze plek een café-zaal runde. ,,Het is een markant gebouw in het hart van het dorp”, weet omwonende Adrie IJzermans. ,,Er zijn heel veel mensen die hier hun trouwdag en andere feesten hebben gevierd. Voor een dorp als Loil is dit een ramp.” De directe buurman heeft mooie herinneringen aan het café. ,,Maar nu is dit het gat in plaats van het hart van Loil.”

Ook voor omwonende Barry van Dulmen en zijn gezin was het een heftige nacht. Hij woont op een meter of 15 van het zalencentrum. ,,Toen ik het rolluik opendeed, zag ik de vlammen eruit komen. Voor we het wisten haalde de marechaussee ons uit huis. Een rare gewaarwording, maar het belangrijkste is dat er geen slachtoffers zijn gevallen.”

Meerdere opvangplekken

Dat gemoedelijkheid een van de kernwoorden is in Loil, blijkt meteen na de brand. Mensen die hun huis uit moeten, worden opgevangen in de pastorie of in café De Papegaai. Een juffrouw opent zelfs de plaatselijke basisschool. ’s Ochtends voorzien vrijwilligers van SV Loil brandweerlieden, agenten en omstanders van koffie.

,,Over opvang hebben we ons geen moment zorgen gemaakt”, stelt IJzermans. ,,De pastorie was even een veilige plek waar we steun bij elkaar konden vinden. Nu is het de vraag hoe onze huizen eruit zijn gekomen. Wij hebben wel aanzienlijke schade, maar het had veel erger kunnen aflopen.”

De brand richtte grote schade aan zalencentrum Lara.
Volledig scherm
De brand richtte grote schade aan zalencentrum Lara. © theo kock persfotografie
De brand richtte grote schade aan zalencentrum Lara.
Volledig scherm
De brand richtte grote schade aan zalencentrum Lara. © theo kock persfotografie
Zeer grote brand in zalencentrum Lara in Loil.
Volledig scherm
Zeer grote brand in zalencentrum Lara in Loil. © Eastview media

Liemers