Volledig scherm
© DG

Brandbrief dorpsraden naar Montferland

KILDER/NIEUW-DIJK Het ontbreekt in Montferland aan een visie op leefbaarheid. Daardoor worden er verkeerde besluiten genomen. Dat concluderen de wijk- en dorpsraden van Montferland.

Ze bereiden een brandbrief aan de gemeenteraad voor. „We willen niet schoppen of schreeuwen, maar wel een zwaar signaal afgeven", aldus Dini Burgers van Dorpsraad Kilder die samen met Jeroen Rosendahl (Vereniging Leefbaar Nieuw-Dijk) en Robert Gerritsen (dorpsraad Stokkum) namens de dorps- en wijkraden bezig is de brief op te stellen.

Zorgen
Eerder dit najaar is op initiatief van Dorpsraad Kilder een informele bijeenkomst van alle dorps- en wijkraden gehouden. In die ontmoeting werden de zorgen duidelijk over de huidige voorzieningen en het behoud van de leefbaarheid van kleine kernen, die door de politieke keuzes zwaar onder druk staan.

Geen geld
De directe kritiek op de politiek richt zich op het besluit over de dorpshuizen. De gemeenteraad wil gemeentelijke accommodaties afstoten, omwille van bezuinigingen, maar vindt wel dat er in elke kern een voorziening moet zijn. De inwoners is daarop gevraagd met een plan te komen. „We zijn bereid geweest om daarmee aan de slag te gaan", zegt Dini Burgers. „Maar wat gebeurt er dan? Dan ligt er een plan om een dorpshuis over te nemen, maar zegt de gemeente: er is geen geld voor de uitvoering. Dan wordt het voor veel dorpen lastig."

Liemers