Café en zalencentrum in Loil verwoest: omwonenden terug in hun woning

video + updateLOIL - Café en restaurant Lara in het Liemerse Loil is in de nacht van zaterdag op zondag grotendeels verwoest door een enorme brand. Omringende woningen werden ontruimd maar bleven ternauwernood bespaard.

Rond 06.30 uur werd het sein brand meester gegeven, maar het nablussen duurt nog een poos. De vlammen bedreigden met name een twee-onder-één-kapwoning, maar volgens de brandweer hebben de woningen in de nabijheid van het zalencentrum geen grote schade opgelopen.

De schade aan het pand van Lara is wél groot. De eigenaar van het pand zag met eigen ogen hoe de vlammen uit het dak sloegen. ,,Toen ik bij de rotonde reed, zag ik de vlammen al en wist ik dat het fout zat.” Enkele uren vóór de brand was er nog een feestje in de zaal van het etablissement.

Asbest en wegafsluiting

Bij de brand is er in beperkte mate asbest vrijgekomen. Er staan hekken rondom het pand en een gespecialiseerd bedrijf zal de asbest komen verwijderen. Omwonenden die geëvacueerd waren, kregen eind van de ochtend te horen dat ze weer terug mochten naar hun woning. Bij sommige woningen is er sprake van waterschade. Van de woning die naast het zalencentrum staat, is de muur van de garage zwartgeblakerd. 

De tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
Zeer grote brand in zalencentrum Lara in Loil. © Eastview media

Meerdere korpsen

De brandweerkorpsen van Didam, Wehl, Doetinchem en ’s Heerenberg rukten uit voor de brand. Met zes blusvoertuigen en een hoogwerker probeerden ze het vuur onder controle te krijgen. Hoe en waar precies de brand ontstaan is, is nog niet duidelijk. Momenteel wordt daar onderzoek naar gedaan.

Feest

Volledig scherm
Het vuur in partycentrum Lara in Loil is overgeslagen naar de gelijknamige cafetaria. © Eastview media

Het zalencentrum ligt midden in een woonwijk. Een buurtbewoner ontdekte het vuur toen de vlammen iets voor drie uur ’s nachts metershoog uit het dak sloegen.

Liemers