Poster tegen vuurwerk 3
Volledig scherm
Poster tegen vuurwerk 3 © Gemeente Montferland

Campagne tegen vuurwerk in de nacht bij feesten

MONTFERLAND - Montferland is de publiekscampagne ‘Maak het knallend zonder vuurwerk’ begonnen. De gemeente wil samen met de politie de overlast van het afsteken van vuurwerk buiten de periode van oud en nieuw aanpakken.

Montferland wil vooral het bij nacht en ontij afsteken van vuurpijlen en rotjes bij privéfeesten en verjaardagen aan banden leggen. Dat illegaal knallen blijkt langzamerhand een gewoonte te zijn geworden in de gemeente. Volgens burgemeester Peter de Baat wordt er door veel burgers ‘steen en been geklaagd over de overlast’.

De campagne moet de inwoners meer bewust maken van de overlast die er met het afsteken van vuurwerk veroorzaakt wordt. Met posters en uitingen op de website van de gemeente wordt aandacht voor de problematiek gevraagd en opgeroepen meer rekening te houden met de omgeving.

Respectvol

De Baat vraagt om ‘elkaar respectvol te behandelen en overlast te voorkomen’. ,,Ik roep mensen op om met elkaar in gesprek te gaan. Vuurwerk kan heel erg naar zijn voor anderen. Voorkom overlast in jouw woonomgeving en houd een feestje zonder vuurwerk.’'

Lees verder onder de foto.

Aandacht voor overlast voor dieren door vuurwerk in de campagne.
Volledig scherm
Aandacht voor overlast voor dieren door vuurwerk in de campagne. © Gemeente Montferland

De politie onderschrijft de campagne en vraagt overlast van vuurwerk direct te melden. De meldingen worden zo snel mogelijk samen met de opsporingsambtenaren van de gemeente opgepakt. 

,,Bij direct melden bestaat de mogelijkheid om de mensen op heterdaad te betrappen en te beboeten”, zegt Marieke Navis van de politie Noord Oost Gelderland. Burgemeester De Baat heeft er bij de politie op aangedrongen stevig op te treden en niet te waarschuwen, maar meteen boetes uit te schrijven. De boete kan oplopen tot zo’n 300 euro.

Overlast voor dieren

Op de posters van de campagne ‘Maak het knallend zonder vuurwerk’ wordt onder andere met teksten en afbeelding aandacht gevraagd voor dieren die overlast ervaren. Een jongere geeft aan: ‘Ik hoef geen vuurwerk als ik jarig ben, het is niet tof om andere mensen wakker te laten schrikken.’

Op de website geeft de gemeente diverse tips om overlast te beteugelen. Bij die tips ook de oproep om in gesprek te gaan met de buren als er te luide muziek wordt gedraaid of vuurwerk wordt afgestoken.

72 procent 

Het merendeel van mensen die recent op de website van De Gelderlander een poll over het illegale afsteken van vuurwerk hebben ingevuld, geeft aan dat ze het zat zijn. Van de meer dan achthonderd mensen die hun stem uitbrachten, gaf 72 procent aan klaar te zijn met de vuurpijlen en ander vuurwerk dat rond middernacht wordt afgestoken.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers