De carnavalsoptocht in Braamt start een uur vroeger (12.11 uur) vanwege de verwachte storm. In principe gaat de verkorte optocht door, laat de organisatie weten. Archieffoto: Theo Kock
Volledig scherm
De carnavalsoptocht in Braamt start een uur vroeger (12.11 uur) vanwege de verwachte storm. In principe gaat de verkorte optocht door, laat de organisatie weten. Archieffoto: Theo Kock © theo kock

Carnavalsoptocht Braamt gaat voorlopig door: een uur vroeger vanwege de storm

BRAAMT - De carnavalsoptocht van Braamt gaat zondag, ondanks de storm, normaal gesproken door. Wel is het aanvangstijd een uur vervroegd en wordt er gestart om 12.11. Normaal is dat 13.11 uur. Ook is de route verkort.

,,In principe gaat het door”, zegt Christian Goris, president van de Nöttekrakers, de carnavalsvereniging in Braamt. ,,Zondagmorgen valt de definitieve beslissing na overleg tussen de gemeente Montferland, de politie en onze voorzitter.”

Dit is zaterdagmorgen besloten na overleg tussen bovengenoemde partijen én de regionale weerdeskundige Gerrit Vossers. 

Eén ronde door het dorp

Normaal wordt opgesteld aan de Hooglandseweg tussen Zeddam en Kilder. Nu gebeurt dat aan de Langestraat. Vandaar gaat de optocht naar Braamt. ,,De Langestraat is dichterbij het dorp”, zegt Goris. ,,Normaal gaan we zigzaggend door Braamt, nu niet. We maken één ronde en dat is het.”

De carnavalsoptocht in Braamt is altijd de eerste in de regio. Naast lokale wagenbouwers doen er ook veel bouwers uit de omgeving aan mee. Volgens Goris nemen er 27 à 28 wagens deel aan de optocht. ,,Normaal zit iedereen rond half 4 in de zaal (Peters, HH)", zegt Goris. ,,Nu zal dat in elk geval een uur vroeger zijn en misschien nog wel eerder.”

Verwacht wordt dat de storm hevig wordt rond 15 uur.

Commandeursorde

Volgens traditie wordt in Braamt om 10.41 uur iemand die veel heeft betekent voor de dorpsgemeenschap in het zonnetje gezet bij het carnavalsmonument aan de Graaf Hendrikstraat. Die persoon krijgt de Commandeursorde. Dat gebeurt ook nu, maar een half uur vroeger om 10.11 uur.  

Liemers