Volledig scherm
De optocht van d’Olde Waskupen in ’s-Heerenberg is een jaarlijks hoogtepunt voor de vele deelnemers en bezoekers. © Jan Ruland van den Brink

d'Olde Waskupen krijgen extra gemeentesteun, en dat blijft zo

'S-HEERENBERG - Carnavalsvereniging d'Olde Waskupen krijgt bij de organisatie van het carnaval in 's-Heerenberg meer ondersteuning van de gemeente dan de verenigingen in de overige kernen.

CDA-raadslid Jurge Menting stelde hier tijdens de raadsvergadering in juni vragen over aan burgemeester en wethouders. Hij zei dat Montferland vele mooie carnavalsoptochten kent, maar constateerde ook dat deze door de gemeente verschillend worden ondersteund.

,,Alleen in 's-Heerenberg plaatsen we bijvoorbeeld kleine afvalcontainers en mobiele toiletten en urinoirs. Waarom zijn die verschillen er en welke kosten zijn er aan verbonden?’’, vroeg Menting.

Urinoirs

Volgens burgemeester en wethouders stammen deze afspraken met d'Olde Waskupen al uit de tijd dat Bergh nog een zelfstandige gemeente was. Bij het samengaan met Didam is besloten deze voort te zetten. 'De ondersteuning voor deze vereniging is dus altijd gelijk gebleven, maar was altijd al uitgebreider dan in de overige kernen', reageert de gemeente.

Die uitgebreidere ondersteuning brengt ook extra kosten met zich mee. Die worden in 's- Heerenberg gemaakt voor het vegen op zondag, het legen van de afvalcontainers, het inhuren van urinoirs en de inzet van boa's (buitengewoon opsporingsambtenaren). Ook betaalt de gemeente een deel van de ambulancekosten en worden dranghekken en afvalcontainers gebracht door openbare werken.

'Met de overige carnavalsverenigingen zijn er geen verschillen. Ook zij kunnen gebruikmaken van de aanwezige facilitaire ondersteuning en kunnen de materialen op de gemeentewerf om niet afhalen.'

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Een mooi plekje voor het drumstel van Herman met één been: Yee-hah!
    video

    Een mooi plekje voor het drumstel van Herman met één been: Yee-hah!

    BEEK - Herman had één been. Maar hij drumde en had een markante gulle lach. De schoenmaker uit Beek speelde voor een fles jenever samen met zijn accordeonist Karel van 't Peeske op feestjes en partijen in de buurt. Het duo op leeftijd Limbeek en Salenbrink was een halve eeuw geleden vermaard. Niet om de muziek maar om de eigen humor. Het drumstel van Herman krijgt nu een ereplek in gemeenschapshuis de Averhof in Beek.

Liemers