Volledig scherm
De 'chicane' in de Kilderseweg in Zeddam. © Google Streetview

Deze ‘racebaan’ door het dorp splijt Zeddam

ZEDDAM - Er rijdt teveel verkeer te hard door de aangepaste ’s-Heerenbergse/ Kilderseweg in Zeddam, vinden veel inwoners van het centrum. Niet waar, zegt de ondernemersvereniging Zeddam, er moet vooral niet nog meer verkeer door het dorp geweerd of belemmerd worden. 

Een brief van de ondernemersvereniging Zeddam aan de raad van de gemeente Montferland heeft heel wat bewoners in de benen gebracht.

De ondernemersvereniging roept de raad op om de  weg in Zeddam ongemoeid te laten en geen belemmeringen op te werpen.

Broodwinning

 Als er nog minder verkeer voor de belangrijkste verkeersader door Zeddam kiest, wordt de broodwinning in de straat steeds moeilijker, zo is de redenatie van de vereniging.

De ondernemers vrezen dat de aanleg van de Ontbrekende Schakel, het wegvak dat de rondweg om Zeddam direct met de Duitse grens verbindt, al zoveel verkeer zal omleiden, dat de werkgelegenheid in het centrum van Zeddam in het geding kan komen. Verdere aanpak van de 's-Heerenbergseweg/ Kilderseweg zou slecht voor de omzet zijn.

De aanwonenden, waaronder een ondernemer die niet is aangesloten bij de ondernemersvereniging, zijn in de pen geklommen om hun kant van het gelijk te tonen. Vier betrokkenen hebben in een raadscommissie de overlast die ze ervaren uit de doeken gedaan.  

Extra gas

Een groot deel van de aanwonenden van de belangrijkste route door Zeddam ageert eigenlijk al sinds 2013, toen de straat opnieuw werd ingericht, dat er veel te hard wordt gereden op de 30-kilometerweg.

De wegbelemmeringen worden beleefd als chicanes waar de sportieve automobilist juist graag wat extra gas geeft. Het was de bedoeling dat aanwonenden hun auto's op de straat zouden parkeren maar daar komt niets van terecht omdat de eigenaren bezorgd zijn dat hun bolides schade oplopen. 

Landbouwverkeer

Drempels werken niet naar behoren en de belijning is zo vervaagd dat er geen signalerende werking van uit gaat.

Gevaarlijke kruisingen waar volgens de bewoners met regelmaat ongelukken (alleen blikschade) hebben plaatsgehad, bewijzen volgens de aanwonenden dat de straat nodig aangepast moet worden. Het zware landbouwverkeer dat de weg moet gebruiken omdat de rondweg om Zeddam taboe is voor tractoren, maakt de overlast compleet. 

Verkeersplan

Wethouder Oscar van Leeuwen, die in de raadscommissie toegaf zelf ook te hard te rijden op de weg, gaat vooralsnog niets acuut aanpakken. Montferland is bezig met een verkeers- en vervoerplan waarin alle verkeersknelpunten in de gemeente onder de loep worden genomen.

Op zogeheten meespraakavonden kunnen de burgers aangeven waar knelpunten zijn en hoe ze opgelost zouden moeten worden. Op basis van die informatie wordt het verkeers-en vervoersplan opgesteld waarbij de raad mag kiezen welke verkeerssituatie het eerst moet worden aangepakt. Van Leeuwen kondigt aan dat de eerste  meespraakavond in Zeddam zal plaatshebben.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers