Volledig scherm
Didammers in het oude gemeentehuis. © Theo Kock

Didammers denken mee over het centrum in oude gemeentehuis

DIDAM - Om inwoners van Didam te betrekken bij de uitvoering van het centrumplan opende de gemeente Montferland vrijdagochtend het Centrumpunt. Aan de muur hangen schetsontwerpen. Op een groot televisiescherm draait een animatie van hoe het centrum van Didam er straks ongeveer uit komt te zien. 

En op tafel liggen ideeënkaartjes. Ze moeten Didammers uitdagen om mee te denken over de uitvoering van het centrumplan.

Ballonnen

Volledig scherm
tk Dgfoto-Didam-centrumplan-01-foto Theo Kock © Theo Kock

Speciaal hiervoor is vrijdagochtend in het oude gemeentehuis – dat ook deel uitmaakt van de plannen – het Centrumpunt geopend, compleet met ballonnen en gebak. Vanaf nu kunnen burgers hier iedere vrijdag tussen 9 en 13 uur binnenlopen. Wekelijks zullen er op de ochtend van de weekmarkt leden van het projectteam aanwezig zijn om vragen te beantwoorden.

De grote lijnen liggen al vast. Zo komt er een nieuwe supermarkt en wordt het plein bij de Mariakerk ingericht als evenementenplein. Nu de gemeenteraad groen licht heeft gegeven, kan de blik op de uitvoering. Inwoners kunnen meedenken over zaken als de kleur van de stenen en de beplanting. Het idee is om zo tot een breed gedragen eindresultaat te komen. ,,Voor zover dat mogelijk is, want je kunt het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken”, zegt projectleider Martin den Hollander.

Ideeën

Behalve via de kaartjes kunnen mensen hun ideeën ook online kenbaar maken. ,,Dit alles is bedoeld om informatie te geven, maar nog meer om informatie te krijgen”, zegt wethouder Oscar van Leeuwen. ,,Je hoort vaak dat mensen het wel onderling over dit soort dingen hebben, maar het niet tegen ons vertellen. Wij willen het ook graag horen.”

Didammer Henk Tomas grijpt die kans alvast aan. Hij heeft deze vrijdagochtend al voorgesteld om extra aandacht te besteden aan parkeerplaatsen voor invaliden en aan een groenverbinding met de verschillende wijken. ,,Of ze er wat mee doen, is weer een ander verhaal”, zegt Tomas. ,,Ik vind het in ieder geval leuk dat je inzicht krijgt in hoe het eruit komt te zien en dat je suggesties kunt doen.”

Quote

Of ze er wat mee doen, is een ander verhaal. Ik vind het in ieder geval leuk dat je inzicht krijgt in hoe het eruit komt te zien en dat je suggesties kunt doen.

Henk Tomas

Luxe ruimte

Zelf zal Tomas hier zeker terugkomen om de ontwikkelingen te volgen. Dan zal hij ook wethouder Van Leeuwen treffen. Die zal hier vanaf nu op vrijdagochtend zijn werkplek inrichten. ,,Dan ga ik graag met mensen in gesprek”, vertelt hij. ,,Dat mag ook over andere dingen dan het centrumplan gaan. Zie het als een soort inloopspreekuur van de wethouder.”

Over een tijdje krijgt ook het bouwteam de ‘bouwkeet’ in het oude gemeentehuis. ,,Ik heb al heel wat van dit soort projecten begeleid, maar zo’n luxe ruimte heb ik nog nooit meegemaakt”, zegt projectleider Den Hollander. ,,Het is heel mooi opgezet en het ligt ook nog eens midden in het plan. Beter kan niet.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Stroombroek wil strandhuisjes, aqua- en zonnepark
    PREMIUM

    Stroom­broek wil strandhuis­jes, aqua- en zonnepark

    BRAAMT - Leisurelands wil recreatiepark Stroombroek in Braamt vernieuwen en uitbreiden. De plannen voorzien in nieuwe strandhuisjes aan het water, camperplaatsen, nieuwe speelvoorzieningen en een aquapark. Daarnaast wil Leisurelands verduurzamen en onderzoekt de mogelijkheden voor zonneparken op een dak boven de parkeerplaatsen of drijvend op het water van het Braamtse gat. De gemeente Montferland wil meewerken aan de doorontwikkeling van het gebied.

Liemers