Volledig scherm
De Sint Jan de Doperkerk in Kilder. © Google Streetview

Diepe frustratie over afketsen overname kerk in Kilder

KILDER - De overname van de Sint Jan de Doperkerk in Kilder door de Kilderse bevolking gaat niet door. De onderhandelingen over de overname zijn op het laatste moment gestrand. De locatieraad van de kerk is verbitterd dat het niet is gelukt.

Struikelblok voor de overname is de weigering van het bisdom en eigenaar de Gabriëlparochie om de exploitatie van het kerkhof aan de nieuwe eigenaren, een vereniging van Kilderse parochianen, over te dragen. De inkomsten van de grafexploitatie vormde het fundament voor het voor het onderhoud van het kerkgebouw. ,,Zonder die inkomsten is onze financiële situatie te labiel om de kerk over te kunnen nemen'', zegt voorzitter Dini Burgers van de locatieraad van de kerk.

Diensten

Kilder wil als een van de weinige locaties van de Garbriëlparochie waar het afstoten van kerkgebouwen aan de orde is, de kerk voor diensten openhouden. Een enquête eind 2017 onder bevolking wees uit dat er breed draagvlak was om de kerk over te nemen en te onderhouden. Van de ruim driehonderd huishoudens die de kerk wilden openhouden, meldden zich meer dan honderd vrijwilligers om werkzaamheden voor de kerk te verrichten.

Naast de opbrengst van de exploitatie van het kerkhof zou de nieuwe vereniging met lidmaatschapsgeld de organisatie draaiende houden. Drie weken geleden kwam de melding van het bisdom dat Kilder niets met het kerkhof mocht doen.

Onwrikbaar

Dini Burgers is namens de locatieraad in gesprek gegaan met het bisdom en de Gabriëlparochie om alsnog een opening te vinden maar dat is niet gelukt. ,,Er zat geen beweging in, het bisdom was onwrikbaar. 'Geloven kun je overal, daar zijn geen stenen voor nodig' zei de onderhandelaar van het bisdom. Dat frustreert enorm. Ik heb erg veel moeite met het feit dat wij als gelovige katholieken hier zoveel mensen hebben die graag willen. En dat dat dan zomaar opzij geschoven wordt en niet meetelt.''

Verslagenheid

Volgens Burgers heerste er grote verslagenheid op de parochie-avond deze week die door vijftig mensen werd bezocht. ,,Misschien zegt die wat mindere opkomst ook wel wat. Dat de mensen toch minder vertrouwen hadden in een goede afloop. Wij als locatieraad zijn verbijsterd over de houding van het bisdom. Voor het bisdom tellen niet de belangen van de gelovigen en de parochie, maar telt uitsluitend de macht en de middelen.”

De locatieraad die nog steeds tweewekelijks een gebedsviering verzorgt in de kerk, stopt aan het eind van dit jaar. De Gabriëlparochie doet op 15 november de kerken die ze willen afstoten en waar geen intentieverklaring voor overname is getekend in de vrije verkoop.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

Liemers